Agris.cz - agrární portál

Spotřeba piva v ČR letos kvůli opatřením státu klesne

8. 9. 2017 | ČTK

Spotřeba piva v ČR letos klesne, naopak exportu by se mohlo dařit lépe než loni, řekla dnes ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Na vině snižující se spotřeby jsou podle ní restriktivní opatření ze strany státu, jako je zákaz kouření v restauracích. Loni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a export piva do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta.

Kroky současné vlády označuje Ferencová za morové rány pro české pohostinství. "Začalo to tím, že sebrali hospodským automaty, potom přišla kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a nyní zákaz kouření," uvedla. S jednotlivými kroky sama souhlasí, byly podle ní ale nařízené v příliš krátké době za sebou. Podle svazu tak může být letošek černým rokem pro české pivovarnictví.

V červenci se snížil prodej piva v restauracích meziročně o devět procent. "A to fungovaly zahrádky," uvedla Ferencová. S přicházejícím podzimním obdobím podle ní bude situace horší. Lidé totiž mimo restaurace nevypijí tolik piva, aby výpadek prodeje piva v podnicích dorovnali.

Trh s pivem se podle Ferencové mění, čím dál větší váhu má prodej piva v plechovkách a piva v sudech ubývá. Letos v červenci meziročně vzrostla spotřeba piva v plechovkách o 54 procent a řada podniků dala v poslední době peníze do plniček plechu.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii pak do Ruska, Koreje a Spojených států.

Částečné údaje o české výrobě po letošní hlavní pivovarnické sezoně zveřejní svaz koncem září, celkové pak příští rok na jaře.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:20