Agris.cz - agrární portál

Komora: Po konci kvót doufáme v udržení cukrovky na polích

11. 9. 2017 | ČTK

Cukrovary vyrobily v uplynulé sezoně do letošního února nejvíce cukru od vstupu do Evropské unie. Meziročně šlo o zvýšení o téměř třetinu na 592.700 tun, v loňském roce však došlo k propadu o 140.000 tun, uvádí ministerstvo zemědělství na svém webu.

Letos se také zvětšily plochy cukrové řepy na 60.945 hektarů, což je výměra zhruba o 7000 ha větší než o rok dříve. Letos od října skončí výrobní kvóty na cukr, což může podle Agrární komory přinést tlak na ceny cukru na trhu. Doufá však v udržení současné produkce.

V ČR je sedm cukrovarů, z toho dva v Čechách, zbytek na Moravě. Čtyři z nich vlastní dva podniky s rozhodujícím podílem zahraničního kapitálu. V EU funguje u cukru systém výrobních kvót, který skončí právě v říjnu. Cukr vyrobený nad kvóty se může použít jako průmyslový cukr, převést se na výrobu v rámci kvót na další hospodářský rok či vyvézt. "Ukončení kvót chceme vnímat jako výzvu, nikoliv jako ohrožení, ke které však bude nutná spolupráce pěstitelů i zpracovatelů," řekl ČTK mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek. Zpracovatelé řepy a producenti by se tak podle něj měli férově dělit o marži z prodejů cukru.

Stát podporuje pěstování cukrové řepy jakožto citlivou komoditu, zemědělci na ni dostávají peníze navíc. "Komora je připravena jednat s partnery tak, aby pěstování cukrovky i zpracování cukru v ČR zůstalo minimálně v podobě, která je nyní, a to jak z důvodu zařazení cukrovky do osevních postupů, tak jejího zpracování, soběstačnosti, obchodování i tradice," dodal Felčárek.

Světová cena cukru podle Felčárka dlouhodobě stagnuje až klesá, aktuálně stojí kolem 375 amerických dolarů za tunu. Pěstitelé jsou tak podle něj zneklidněni. "Situaci prostřednictvím členských svazů důkladně monitorujeme, neradi bychom dopustili masivní rozkolísání trhu tak, jak k tomu došlo u mléka. Turbulence na jednu i druhou stranu poškozuje pěstitele, zpracovatele, obchod i spotřebitele," uzavřel. Pokud by byly ceny příliš nízké, nemuselo by se pěstování řepy zemědělcům vyplatit.

Spotřeba cukru byla podle údajů Českého statistického úřadu v posledním desetiletí mezi 31,7 kilogramu až 38,6 kilogramu na hlavu. V posledních letech ale spíše klesá, téměř 39kilogramové maximum bylo v roce 2011, naposledy šlo o 33,6 kilogramu v roce 2015. Cukr se prodává v obchodech nyní za zhruba 20 Kč za kilogram, na konci roku 2015 stál kolem 15 korun.


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:26