Agris.cz - agrární portál

Zdražující máslo nepřináší chovatelům skotu v Plzeňském kraji nic

11. 9. 2017 | ČTK

Chovatelé dojných krav v Plzeňském kraji nemají zatím z rostoucích cen másla ani desetihaléře navíc. Mlékárnám prodávají za cenu lepší než loni, ale stále jen na úrovni výrobních nákladů, které se pohybují kolem 8,50 koruny na litr. Z vysoké ceny másla, jehož čtvrtkilogramové balení nyní stojí 50 korun a více, těží podle farmářů zatím jen obchodní řetězce. ČTK to řekli předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma, šéf Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín a František Krofta z Odbytového a obchodního družstva v Potvorově.

Marže řetězců byla podle propočtů Zemědělského svazu ČR v prvním pololetí 25 procent, přitom před deseti lety byla poloviční. Podle Šímy je ale u některých obchodníků až 45 procent. Přitom v Německu, kde jsou vyšší výkupní ceny mléka, je máslo levnější o koruny.

"Za první letošní pololetí jsme někde na 8,45 korunách za litr, tedy těsně pod hranicí nákladů, a snad se ještě v následujících měsících cena trochu vylepší tak, že budeme letos nepatrně ziskoví," uvedl Bulín.

Cena másla se za jeden rok zvýšila o polovinu až dvě třetiny. Důvodem je vysoká poptávka a také to, že zákazníci stále více požadují výrobky s vyšším obsahem tuku místo dřívějších módních nízkotučných. Podle farmáře Pavla Šrámka z Milknaturu Líně lidé více kupují plnotučné mléko. Na tuk jsou navázány vitamíny a aminokyseliny, řekl. Bulín dodal, že před 25 lety dostávala firma od mlékáren vysoké příplatky za tuk v mléce. Po šlechtění krav kvůli snížení tuku je ho teď málo.

Za červenec byla podle Českého statistického úřadu průměrná cena čtvrtkilogramového balení másla 50,18 Kč. Podle Šímy jde o nejvyšší cenu v novodobé historii země. Když byla před dvěma lety nad 40 Kč, tak farmáři mléko prodávali za 9,60 Kč, o korunu dráž než teď. Podle nich jsou největším problémem řetězce. Tvrdí, že podobně jako mlékárny mají velmi omezené možnosti vyjednat vyšší ceny.

Václav Prokš dvd


Zdroj: ČTK, 11. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:36