Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR začaly vybavovat zaměstnance novými stejnokroji

13. 9. 2017 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal v těchto dnech vybavovat své zaměstnance novými stejnokroji. Nárok na novou uniformu, které vyrábí prostějovská rodinná firma Koutný, má zhruba 2500 z 3200 zaměstnanců podniku. Do výstrojního skladu Lesů ČR firma Koutný zatím dodala zhruba polovinu požadovaných kompletů stejnokrojů. Vzor stejnokrojů Lesy ČR obměňují po 21 letech. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Hodnota čtyřletého rámcového kontraktu na stejnokroje uzavřeného letos v únoru pro firmu Koutný činí 59,9 milionu korun bez DPH. Hodnota 2500 kompletů, které Lesy ČR odeberou do března 2018, je 31,5 milionu korun bez DPH. Stejnokroje bude firma Koutný šít i pro nové zaměstnance LČR, bude také dodávat jednotlivé kusy pro obměnu.

"Každý zaměstnanec Lesů ČR má své bodové konto na odběr oděvů a v jeho rámci si bude opotřebené části obměňovat, nejčastěji půjde o kalhoty a košile," uvedla mluvčí. Nové stejnokroje mají výrazně blíže k civilnímu oděvu než ke klasické myslivecké kamizole. Od dosavadních stejnokrojů se liší nejen střihem, ale i materiálem.

Kromě sak, kalhot, plášťů, vest, sukní a košil jsou součástí stejnokroje i doplňky, kterými jsou kravaty, šátky, klobouky, spony či opasky. Jeden komplet se skládá z 11 kusů. Cena dámského kompletu je přes 12.600 korun, pánský komplet je na úrovni 11.500 korun.

Proces pořízení nových uniforem podnik zahájil v létě 2015 vypsáním zakázky na návrh stejnokroje. V soutěži u odborné poroty i v anketě zaměstnanců uspěl návrh pražského výtvarníka a oděvního designéra Česlava Jaroše. Na vzor uniforem získaly Lesy ČR od Jaroše i licenční práva, která u dosavadního modelu neměly.

Většinu zaměstnanců Lesů ČR tvoří technicko-hospodářští pracovníci, kteří mají na uniformu nárok. Zastoupení dělnických profesí v podniku je v menšině, protože většinu prací v lesích a těžby dřeva zadávají Lesy ČR soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Roční zisky podniku se pohybují v miliardách korun.

Zdeněk Rychtera kš


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:43