Agris.cz - agrární portál

Plzeň podesáté hostí festival minipivovarů, nabídne 320 značek

14. 9. 2017 | ČTK

V Pivovarském dvoře v Plzni - Černicích se v pátek a sobotu uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 82 nejmenších českých výrobců představí přes 320 značek čepovaných piv a desítky lahvových. Letošnímu 10. ročníku festivalu Slunce ve skle budou stejně jako loni dominovat svrchně kvašená piva, kterých bude přes 60 procent. Více než třetina pak bude ležáků. ČTK to řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který tuto prezentaci minipivovarů pořádá.

Loni se slavností zúčastnilo 75 pivovarů s více než 150 pivními značkami. Díky velké poptávce je festival letos poprvé dvoudenní. "Minipivovarů stále přibývá, každý týden jeden. Dnes je jich v Česku přes 370. Podle odhadů našeho svazu by jich mohlo být 500," uvedl Míč. Ty současné produkují ročně do dvou procent z celkového výstavu všech pivovarů v Česku. Záměrem akce, kam by mělo letos přijít až 9000 lidí, je podle organizátorů seznámit návštěvníky s pivy, které nejsou běžně k dostání, i s trendovými pivními styly.

"V průměru přiveze každý z 82 pivovarů nejméně čtyři čepovaná piva. Ale například pivovar Albrech bude mít na stánku 30 píp," doplnil Míč. Kromě malých výrobců z ČR ochutnají lidé také piva z USA, Nizozemska, Německa, Belgie, Polska, Slovenska, Maďarska, Kypru a Ukrajiny.

Čepovat se bude na pivovarském dvoře, na přilehlé Selské návsi a na parkovišti pivovarské zahrady, které se letos opět rozšířilo. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. V dalších letech chceme jít cestou zkvalitňování nabídky a výběru těch nejlepších produktů na pivním trhu," řekl Míč.

Akce začne v pátek v 17:00 a v sobotu pokračuje od 13:00. Akci doprovodí hudba čtyř kapel, pivní soutěže nebo klání o nejlepší čepované pivo podle názoru konzumentů. Vstup pro návštěvníky bude jako v předchozích letech zdarma, stejně jako doprava označenými autobusy z náměstí Milady Horákové do Černic.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:43