Agris.cz - agrární portál

Přemnožení kůrovce dosáhlo kalamitního stavu. Stát zakázal těžbu dřeva

14. 9. 2017 | Denik.cz

Ministerstvo zemědělství dočasně zakázalo všem vlastníkům lesů v zemi úmyslnou těžbu dřeva. Nařízení se vztahuje na smrky a borovice. Výjimku z něj mají lesy na území národních parků a jejich ochranných pásem. Reaguje tak na přemnožení hmyzích škůdců lesních porostů (podkorního hmyzu), které v některých krajích dosáhlo dnes již kalamitního stavu.

„Letos, po zjištění, že kůrovcová kalamita v několika krajích graduje a po srpnové větrné smršti, jsme vyzvali ředitele státních podniků Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky České republiky, aby až do zpracování nahodilých těžeb zastavili veškeré další úmyslné těžby smrkového dřeva,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zákaz těžby je navržen do konce roku. Dřevo z kalamit a dřevo napadené kůrovcem by mělo být zpracováno do konce března 2018. Nařízení se nevztahuje na těžby mimořádné, prováděné na základě povolení nebo rozhodnutí orgánu státní správy lesů a na těžbu vánočních stromků.

Dočasné zastavení jiných než nahodilých, resp. kalamitních těžeb by mělo vést také k rychlejšímu zpracování dřeva, které je již vytěženo a leží na odvozních místech nebo na skladech pil.

"Urychlené pilařské zpracování kůrovcem napadeného dříví podstatně přispívá k omezení šíření tohoto kalamitního škůdce lesních porostů," uvedla mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Zmíněnou kalamitou jsou nejvíce postiženy smrkové a borové porosty, proto se nařízení vztahuje pouze na dřeviny rodu smrk (Picea spec.) a borovice (Pinus spec.).

Účinnost opatření se předpokládá na přelomu října a listopadu tohoto roku.

Autor: Andrea Gričová


Zdroj: Denik.cz, 14. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:22