Agris.cz - agrární portál

Česká zemědělská akademie v Humpolci chystá oslavy 130. výročí

16. 9. 2017 | ČTK

Česká zemědělská akademie připravuje oslavy 130. výročí zemědělského školství v Humpolci na Pelhřimovsku. Uskuteční se 23. září. Lidé si budou moci prohlédnout školu, botanickou zahradu a školní statek. Hlavním bodem oslav by měl být slavnostní průvod městem. Program zahrnuje také dvoudenní jezdecké závody ve všestrannosti v areálu na Dusilově. ČTK to dnes řekl ředitel školy Otakar Březina.

"Ve škole si lidé budou moci prohlédnout například odborné učebny, laboratoře i nově postavenou zimní zahradu. Všechny školní prostory budou pro zájemce k dispozici," řekl Březina. Na školním statku mohou návštěvníci zavítat do kravína i stájí pro koně, zhlédnou i kynologický areál.

V 11:00 vyjde od budovy školy slavnostní průvod, který by měl ukázat historii i současnost zemědělské techniky. "Vyjede například historický traktor Zetor 25 s dobovou technikou nebo repasovaný traktor z 80. let minulého století, který žáci školy opravovali. Součástí průvodu bude i kočár tažený koňmi a jezdci na koních," uvedl Březina. Průvod bude přes Horní náměstí směřovat na školní statek.

První zmínka o škole se datuje k 27. březnu 1887, kdy zemský výbor v Praze povolil zřídit hospodářskou školu v Humpolci. V lednu 1888 byla zahájena výuka v omezených prostorách budovy tkalcovské školy. V roce 2004 byly kvůli úsporným opatřením sloučeny čtyři do té doby samostatné školy do jednoho právního subjektu. Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze byla ve škole v roce 2006 zahájena výuka bakalářského oboru chov koní. Od stejného roku nese škola název Česká zemědělská akademie. Studijní obory najdou zájemci na webu.


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:11