Agris.cz - agrární portál

Farmáři Vysočiny zvedli v 1. pol. výrobu mléka, jinde spíš klesla

18. 9. 2017 | ČTK

Chovatelé krav na Vysočině, kteří jsou největšími producenty mléka v zemi, zvýšili v prvním pololetí jeho výrobu o 1,1 procenta. Dodali 280,6 milionu litrů mléka, což představovalo 18,7 procenta celkové mléčné výroby v ČR. Ve větší části republiky přitom výroba mléka v meziročním porovnání klesla, navýšení vykázaly jen čtyři kraje. Vyplývá to z údajů Českého statického úřadu. Podle chovatelů krav v kraji odbyt na mléko je, ale chtěli by za něj dostat o něco víc zaplaceno.

Výkupní ceny mléka v Česku byly dlouho nízké, ale v posledních měsících se zvyšovaly. Zatímco před rokem za litr mléka zemědělci dostávali průměrně 6,10 Kč, nyní jim podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského mlékárny platí kolem 8,60 Kč. V červenci 2014, než začaly ceny klesat, už ale chovatelé za litr mléka dostávali v průměru skoro 9,50 koruny.

Společnost Proagro Radešínská Svratka na Žďársku chová přes 800 dojnic a denně prodává kolem 20.000 litrů mléka. "Odbyt na mléko určitě je, cena se zlepšuje," řekl ČTK prokurista Jaroslav Michal. Má ale za to, že by výkupní cena měla stoupnout ještě aspoň o korunu na litr. "Abychom nejen pokryli náklady, ale abychom také něco vydělali a mohli zase modernizovat," řekl. Investice do chovu jsou podle něj důležité i kvůli tomu, že pracovníků v živočišné výrobě ubývá.

Podle ředitele třebíčské agrární komory Karla Coufala se sice zvedají ceny másla v obchodech, ale ceny u zemědělců tak rychle nahoru nejdou. "A jsou obavy, že se to může zastavit," řekl. Farmáři na Třebíčsku navíc kvůli suchu sklidili podstatně méně krmných plodin. Coufal nepředpokládá, že by kvůli tomu snižovali stavy; krmivo si zajišťují z jiných míst. "Nicméně se to může trochu projevit v užitkovosti," uvedl. Jinde na Vysočině tolik sucho nebylo.

V ČR se za letošních prvních šest měsíců výroba mléka snížila o 1,8 procenta na 1,495 miliardy litrů. Produkci kromě Vysočiny zvýšili už jen farmáři na jihu Moravy, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Chovatelé na Vysočině se v pololetí starali o 90.138 krav. Srovnatelná stáda krav byla v republice pouze na jihu Čech, dodávky mléka tam ale byly v porovnání s Vysočinou nižší o víc než třetinu.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:52