Agris.cz - agrární portál

Letošní úroda vína zatím podle vinařů z Mělnicka vypadá nadějně

18. 9. 2017 | ČTK

Letošní úroda vína vypadá podle vinařů z Mělnicka zatím slibně. Doufají, že ještě přijde slunečné počasí umožňující sklízet hrozny, ze kterých půjde vyrobit přívlastková vína. Na Mělnickém vinobraní, které začalo dnes odpoledne a potrvá až do neděle, domácí vinaři představují burčák i další produkci svých vín. Nechybí vína s originální certifikací (VOC), která jsou vyrobena z hroznů pocházejících výlučně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu.

Sklepmistr z mělnického vinařství Kraus Karel Hejduk ČTK řekl, že kromě burčáku jsou na stánku vinařství k mání vína převážně loňské produkce, většinou bílé odrůdy. Na vinicích už má také sklizené rané odrůdy, například Müller Thurgau. "Tam je to v pořádku, parametry hroznů, cukernatost i kvantita. U těch pozdějších se uvidí. Záleží, jak se bude dál vyvíjet počasí," uvedl Hejduk. Letošní ročník se mu zatím jeví jako velmi slušný.

Luděk Vondrák z mělnického Vinařství Vondrák prezentuje na stánku například ryzlinky, tramíny či rulandské odrůdy včetně pozdních sběrů. "Novinkou letošního roku je první Víno originální certifikace VOC Mělnicko, Ryzlink Rýnský 2015 nebo Müller Thurgau 2016," uvedl Vondrák.

Podle něj letošní úroda vypadá slibně. Věří, že ještě bude několik slunečných dní, aby bylo možné sklízet hrozny, ze kterých půjde vyrobit přívlastková vína. "Jinak by cukernatosti byly slabší," dodal Vondrák.

Mělnické vinobraní každoročně navštíví na 20.000 lidí, nejvíce v sobotu. Letos akce připomene i prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a rok 1922, kdy vinobraní navštívil. Sobotní program oživí komentovaný průvod historických postav.

sbe abz jpt


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 01:40