Agris.cz - agrární portál

Cukrovarům klesne administrativa, schválila vláda

19. 9. 2017 | ČTK

Od října se sníží administrativní zátěž pro cukrovary, nebudou muset dávat tolik informací Evropské komisi jako doposud. O změně vládního nařízení dnes rozhodla vláda, sdělil ČTK její mluvčí Martin Ayrer. Stát se tak připravuje na konec cukerných kvót, který v Evropské unii přijde od října. Administrativní zátěž by měla cukrovarům klesnout o 40 procent.

"V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích," uvedlo ministerstvo zemědělství. Evropské komisi se budou nadále odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu. Systém produkčních kvót cukru Evropské společenství zavedlo koncem šedesátých let.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet," uvedl dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Cukru se v Česku v uplynulé kampani vyrobilo nejvíce za posledních 30 let, sdělilo ministerstvo zemědělství. Jeho množství je prakticky stejné jako v roce 1989, i když plochy, kde se pěstuje cukrová řepa, klesly na polovinu. Na více než dvojnásobek se zvýšil výnos cukrovky. Agrární komora ČR doufá, že se podaří plochy pěstované cukrové řepy zachovat i po konci kvót.

Průmyslová výroba cukru z cukrové řepy má v Česku, stejně jako v celé Evropě, více než dvousetletou tradici. České země v tomto oboru patřily vždy mezi nejvyspělejší. První doložená várka cukru v českých zemích byla vyrobena před 230 lety. Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53. Aktuálně se podle státu pěstuje cukrová řepa na 65.000 hektarech, před 28 lety to bylo 130.000 hektarů.

ČR je dlouhodobě z hlediska cukru dlouhodobě přebytkovým regionem. Cukru se v Česku vyrobí více než 550.000 tun ročně, domácí spotřeba je 350.000 tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký a Střední Východ.

drh jw


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:48