Agris.cz - agrární portál

Vědci z UHK představili potravinové doplňky vyrobené z lupiny

19. 9. 2017 | ČTK

Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) dnes představili dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá, neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám, řekli dnes novinářům zástupci UHK a centra.

"Lupina je sice prozatím mezi laickou veřejností málo známým pojmem, avšak její vynikající nutriční vlastnosti spolu s nízkými nároky na pěstování ji přímo předurčují k použití k potravinářském průmyslu i v zemědělství," uvedl Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK. Vědci pracovali s upravenou verzí lupiny, která je vhodná pro konzumaci, semena planě rostoucí lupiny totiž obsahují jedovaté alkaloidy.

Vědci představili postup na výrobu hydrolyzované rozpustné složky, což je hnědý prášek obsahují hydrolyzovanou bílkovinu, rozpustnou vlákninu a zbytky tuku. Druhým produktem je takzvaný nerozpustný podíl, který obsahuje denaturovanou bílkovinu, nerozpustnou vlákninu a tuky. Podle odborníků lupina obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a vláknin, malé množství škrobu a olej.

"Novinka je především v tom, že pro tu hydrolýzu jsme použili kyselinu mléčnou a syrovátku, normálně se používá kyselina solná, což vede k tomu, že po neutralizaci tam vznikne sůl a ten výsledný produkt je slaný, ale my tu sůl v takovém množství nepotřebujeme," řekl novinářům Jelínek.

Podle vědců by potravinové doplňky vyrobené z lupiny mohly používat například mlékárny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin, doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či další výrobků. "Technologie na výrobu je poměrně snadná, nebude nutné zavádět nová nákladná zařízení a výroba by v případě zájmu mohla začít bez výrazných investic," řekl Jelínek.

Jakub Sochor dvd


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:14