Souhrn událostí uplynulého dne 20. 9. 2017

Fialové mléko nebo kukuřice? Vědci experimentují s novým barvivem

Ve světě, kde moderní chemie umožnila, aby prakticky cokoli bylo ochuceno nebo obarveno jako v podstatě cokoli jiného, lze narazit na dost překvapivé náhražky. Kupříkladu šťáva z fialové mrkve. Vědci už vyzkoušeli vypěstovat třeba fialové kukuřičné klasy a také zjistili, že extrakt z fialové mrkve dodá mléku přitažlivou, výraznou barvu.

Mlynáři: Česká produkce žita je letos menší než spotřeba

Letošní produkce žita nedokáže podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů ČR zcela uspokojit domácí spotřebu. Zemědělci sice letos podle ministerstva zemědělství sklidili 117.357 tun žita, tedy přibližně stejně jako loni, dovézt se však bude muset zhruba 20.000 tun, odhadl Filip.

Možnost příkrmu na druhově bohatých pastvinách

Vzhledem k výskytu sucha v roce 2017 je možné na zasažené díly půdních bloků, zařazené do titulu druhově bohaté pastviny, podat Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) oznámení zásahu vyšší moci – suchem.

Průmysl zrychlil růst na 1,4 %, výrazně opět zdražili zemědělci

Průmyslové ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 1,4 procenta z červencových 1,1 procenta. Proti loňskému srpnu se zvýšily i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách, nejvíce zdražili zemědělští výrobci.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info