Agris.cz - agrární portál

V jižních Čechách začíná sklizeň brambor, odhad výnosů je 30 tun

21. 9. 2017 | ČTK

V Jihočeském kraji začíná sklizeň brambor, které se zde letos pěstují na výměře 3500 hektarů, což je zhruba o 13 procent větší plocha než loni. Výnosy by mohly být kolem 30 tun na hektar. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Region se na celostátní produkci brambor podílí 14 procenty. Přestože po studeném jaru a červencových vedrech zemědělci předpokládali, že bude ve sklizni meziročně velký propad, většina porostů brambor podle ředitelky přežila vlivy počasí v poměrně dobré kondici.

"A srpnové srážky napomohly k jejich regeneraci a k průměrné úrodě a výnosům kolem 30 tun z hektaru. Nicméně chladné počasí v období sázení se podepsalo na nižší škrobnatosti. Zatímco vloni touto dobou již bylo dobývání podzemních hlíz v plném proudu, letos rostliny koncem září překvapují stále zelenou natí," řekla Šťastná.

Příští týden začne sklízet brambory zemědělské družstvo v Netřebicích na Českokrumlovsku, jež hospodaří zhruba na tisíci hektarech. Normálně tu mají výnos až 50 tun z hektaru, nyní počítají s výnosem 25 tun na hektar.

"Bylo sucho. Jsem nespokojená, běžně míváme výnosy přes 40 tun. Sháníme brigádníky na kombajny. Máme šest hektarů ploch brambor, do pěti let počítám, že jich bude nula - nemám lidi na kombajny, protože to není trvalý pracovní poměr," řekla ČTK agronomka Věra Marešová. Letos bude podnik fungující od roku 1975 prodávat kilogram brambor za osm korun, loni to bylo pět korun.

V jižních Čechách podle Šťastné všeobecně klesá výroba konzumních brambor ve prospěch škrobárenských. "Pro tyto (škrobárenské) nepotřebují zemědělci nákladné třídicí linky, mají pro ně jistý odbyt za předem dohodnutou fixní cenu od škrobáren plus dotační podporu za produkci této citlivé komodity," řekla Šťastná.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:04