Agris.cz - agrární portál

Veterináři kontrolovali "české" potraviny, u dvacetiny byla chyba

22. 9. 2017 | ČTK

Veterináři letos od začátku roku do konce srpna zkontrolovali 200 potravinářských výrobků, které jejich výrobci dobrovolně označili logem Česká potravina. U devíti z nich našli chybu, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer bez dalších podrobností. Obecně za klamavé označení potravin hrozí až pokuta 50 milionů korun, pokuty v této výši se však většinou neudělují.

Podle novely zákona o potravinách mají výrobci od letošního roku zakázáno označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75 procent, přikazuje novela. Naopak české výrobky se mohou označit vlaječkou s nápisem Česká potravina.

Kromě toho veterináři kontrolují stále i informace o původu masa. Aktuálně provedli kontrolu prodejny Novák Maso-Uzeniny v Rychnově nad Kněžnou. "V informaci pro spotřebitele na cedulkách u zhruba 12 kilogramů nabízeného vepřového masa umístěného v prodejní vitríně byl klamavě uveden" původ masa Česká republika", ve skutečnosti však šlo o maso ze Španělska," uvedl Majer.

Kontrolovaná osoba podle něho poté ihned označila vepřové maso správným údajem. "S prodejcem bude zahájeno řízení, podle platné legislativy může hrozit pokuta až do výše 50 milionů korun," dodal.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:18