Agris.cz - agrární portál

Kompenzace ke zmírnění škod za sucho 2017

24. 9. 2017 | ČSCHMS

Není žádnou novinkou, že Ministerstvo zemědělství plánuje odškodnit zemědělce, kteří byli postiženi letošním suchem. Kompenzace by měla být realizována vedle tržních polních plodin také u krmných plodin, tedy u kukuřice na zeleno a siláž a trvalých travních porostů (TTP). U tržních plodin bude škoda prokazována na základě poklesu tržeb, u krmných plodin bude realizováno alternativní prokazování škod na základě územní příslušnosti dílu půdního bloku - tedy velmi podobně, jako tomu bylo u realizace kompenzace škod suchem v roce 2015. Předpokládá se, že tento model umožní vyhodnotit vyšší než 30%ní poškození suchem u krmných plodin.

Zároveň bude v případě odškodnění krmných plodin stejně jako v roce 2015 možné zahrnout k odškodnění pouze výměru, ke které žadatel prokáže určitou intenzitu chovu hospodářských zvířat vedených v ústřední evidenci k 31.8.2017. Podporované druhy hospodářských zvířat a přepočtové koeficienty VDJ budou stanoveny následně v Zásadách.

Celkový hrubý odhad škod v celé ČR u plodin, které byly nejvíce postiženy suchem (obiloviny, olejniny, případně cukrová řepa, TTP a kukuřice na zeleno a siláž), činí 7,2 – 7,7 mld. Kč. Na kompenzaci uvedených plodin v rámci plošného odškodnění by bylo zapotřebí cca 4 mld. Kč při zohlednění skutečnosti, že podle tohoto programu je možné odškodnit pouze podniky s poklesem tržeb přesahujícím 30 %. Není však reálné očekávat, že se podaří sehnat celou sumu, podle dostupných informací je uvažováno o částce na úrovni 1,2 – 1,5 mld. Kč.

I u škod v roce 2017 se počítá diferencovat sazby kompenzace s ohledem na rozdílnou velikost zemědělských podniků, a to na základě obdobných principů jako tomu bylo v roce 2015.

Autor: Kamil Malát


Zdroj: ČSCHMS, 24. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:54