Agris.cz - agrární portál

Sucho a mráz likvidovaly úrodu. Zemědělci dostanou kompenzace za více než 2 miliardy korun

26. 9. 2017 | ČT 24

Na víc než sedm miliard korun vyčíslili čeští zemědělci ztráty, které jim letos způsobily sucho a jarní mráz. Třeba ovoce bude o třetinu méně než loni. Vláda proto na kompenzace za sucho vyčlenila až dvě miliardy korun, dalších 208 milionů korun za škody způsobené mrazy. Před jednáním vlády navrhovalo ministerstvo zemědělství čtyři miliardy korun. Ovocnáři rozhodnutí vlády uvítali.

Ministři financí a zemědělství mají podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za úkol do února předložit přesný plán na financování kompenzací. „Pro nás je důležité, že můžeme rozběhnout administraci,“ dodal ministr.

Agrární komora již dříve uvedla, že škody způsobené suchem, které jsou hlavně na Moravě, dosahují deseti až 12 miliard korun.

„Odškodnění za sucho půjde na nejvíce postižené plodiny, tedy obiloviny, olejniny, cukrovou řepu, brambory, kukuřici na zeleno a siláž a trvalé travní porosty ve vazbě na chov hospodářských zvířat,“ sdělilo ministerstvo zemědělství. Přesný mechanismus vyplácení odškodného zatím úřad neuvedl.

Ovocnáři celkové ztráty z mrazů na tržbách letos odhadli na půl miliardy korun. Vládní rozhodnutí vítají. Ovocnářské podniky díky tomu nebudou muset přistoupit k redukci sadů či odložení investic a budou moci příští rok založit na novou úrodu.

„Kompenzace mají zmírnit dopad z mrazů, které jsou takzvaným nepojistitelným rizikem,“ řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Kompenzaci bude moci získat ten ovocnář, jehož tržby v přepočtu na hektar klesnou v porovnání s minulým obdobím o více než 30 procent.

Stát loni pro ovocnáře na kompenzace kvůli mrazovým škodám uvolnil 133 milionů korun. Z nich nakonec nebylo vyčerpáno 57 milionů korun, které by se měly použít na odškodné za letošek.

Úroda bude menší v celé republice

Častěji než většina lidí se směrem k obloze dívají Pavel Košulič a Petr Jelének. První je sadař a druhý zemědělec, a tak právě počasí výrazně ovlivňuje jejich podnikání. Sadařovi jarní mrazy zlikvidovaly úrodu. „Mohlo by z ní být 15, 20, 25 a možná i 30 kg švestek, ale vidíte, že to kompletně zmrzlo. Ztráta je 95 procent,“ říká sadař Pavel Košulič z Hustopečí.

A poloviční úrodu bude mít i zemědělec z Valtrovic. „Toto jsou brambory, které se nevyvinuly do velikosti tržních hlíz a zůstaly malé v důsledku sucha. Jsou neprodejné,“ říká zemědělec z Valtrovic Petr Jelének.

Úroda obou plodin bude podle dosavadních odhadů menší v celé České republice, u brambor o 15 procent a švestek sklidí sadaři o téměř polovinu míň než loni. Na stromech se urodilo i méně třešní nebo hrušek. A nižší výnosy měli kvůli suchu zemědělci u obilovin. Třeba pšenice sklidili na hektaru o tunu míň než loni.

Odhadovaná škoda na obilovinách činí letos zhruba 4,3 miliardy korun, u travních porostů a kukuřice je to 1,5 až dvě miliardy korun. U řepky je odhad škody 1,4 miliardy korun. 

Na základě programu pro řešení rizik a krizí může stát kompenzovat zemědělcům sucho v okamžiku, kdy na plodině vznikla újma větší než 30 procent dlouhodobého pětiletého průměru, kdy se odečítá nejlepší a nejhorší rok. Zemědělec to podle ministra musí být schopen jednoznačně prokázat.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO) už dříve řekl, že program kompenzací je schválený Evropskou komisí, a pokud v něm budou peníze, je možné pomoci zemědělcům bez konfliktu s Unií. Předseda klubu TOP 09 Michal Kučera pak upozornil, že jednou z příčin sucha je samotné zemědělství. Vládě vytkl, že neudělala příliš pro to, aby se změnil způsob hospodaření v krajině.

Podle místopředsedy zemědělského výboru Pavla Kováčika (KSČM) je představa o škodlivosti velkoplošného zemědělství pouze mýtem. Na jeho návrh pak sněmovna vzala informaci ministra Jurečky na vědomí a současně požádala zemědělský výbor, aby projednal a zkonkretizoval jednotlivá opatření.

 

Autor: mor, kaš

zdroj: ČT24,ČTK


Zdroj: ČT 24, 26. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:34