Agris.cz - agrární portál

Na Brněnsku začaly s výrobou piva dva nové minipivovary

26. 9. 2017 | ČTK

Na Brněnsku v těchto dnech začaly s výrobou piva dva nové minipivovary. Oba navazují na někdejší tradici pivovarnictví v daných oblastech. V Sokolnicích obnovuje podnikatel Lukáš Roupec po více než 80 letech výrobu v někdejším pivovaru rodu Mitrovských a v Brně-Medlánkách se zase vaří pivo pod značkou Moravia, známou za první republiky, zjistila ČTK.

Nový investor v Brně-Medlánkách již uvařil první pivo pod značkou Moravia, což byl historicky druhý největší pivovar v Brně. Za hospodářské krize ve 30. letech minulého století ale zanikl. "Uvařili jsme takzvanou jalovou várku piva sloužící k vyzkoušení hotového pivovaru. První ostrá várka, která projde celým výrobním procesem a skončí v sudech a skleněných lahvích, vznikne v nejbližších dnech," uvedl sládek pivovaru Jan Grmela.

Medlánecké pivo budou moci zákazníci poprvé ochutnat koncem října v podobě značek Moravia Jošt 10 a Moravia Petrov 12. Velikostí varny 3000 litrů a maximální roční kapacitou 9000 hektolitrů se pivovar Moravia řadí mezi největší minipivovary v Jihomoravském kraji. Patří do skupiny Czech Craft Beers společně s minipivovarem Lucky Bastard. Skupina plánuje, že v regionu otevře ještě několik dalších provozů.

Soukromý investor v Sokolnicích na Brněnsku zase opravuje bývalý pivovar, který původně patřil rodu Mitrovských. Areál opravuje postupně, také zde ale již začala výroba piva. Pivovar navařil desítku a dvanáctku, a naplnil tak spilku. "Piva budou k prodeji ke konci října," uvedl Roupec.

Sám zatím neplánuje nějakou určitou velikost pivovaru. Vařit bude totiž podle zájmu odběratelů. "Za takového půl roku budeme chytřejší a budeme vědět, jaký bude výstav. Vařit chceme čtyři až pět druhů piv," uvedl Roupec. Celý areál, který prochází rekonstrukcí, se podle něj otevře návštěvníkům zřejmě až v listopadu.

Na jihu Moravy tak jako v jiných krajích roste v posledních letech počet minipivovarů. Jen v Brně je jich kolem deseti. Některé již přitom fungují čtvrt století.

Filip Vrána, ver


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:12