Agris.cz - agrární portál

Na Zlínsku budou divočáky odstřelovat i policisté

26. 9. 2017 | ČTK

V ohnisku nákazy prasečího moru na Zlínsku začnou kromě myslivců odstřelovat divoká prasata policisté. Vládu o tom dnes informoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nasazeno bude asi 20 policistů, řekl Jurečka novinářům. Policisté mohou používat noktovizory a tlumiče, případně jinou výbavu.

Policisté budou vyškoleni a do akce nasazeni zhruba do týdne. Postup budou na místě kontrolovat veterináři a myslivci. Podle ministra se původně uvažovalo o nasazení armády. "Nakonec z legislativních důvodů se (to) podařilo vyjednat pouze s policií, armádu nebylo možné využít," řekl. Armádní veterináři v oblasti již pomáhají s testováním uhynulých a zastřelených prasat.

Ministr již dříve uvedl, že kvůli stěhování divokých prasat za potravou by chtěl odlovit celou populaci v ohnisku nákazy do příchodu zimy. "Jsme zatím jediná země Evropské unie, kdy se stále prasata po třech měsících drží v tom ohnisku, respektive neměli jsme nákazu na žádném území mimo ohnisko," řekl Jurečka.

Podle ministerstva budou zaručovat bezpečný odvoz zastřelených prasat veterináři a myslivci, stejně jako dezinfekci místa odlovu. "Vzhledem k souvisejícím nákladům budou mít myslivci i v těchto případech nárok na finanční kompenzaci," uvedl úřad.

"V případech, kdy nebudou moci odstranění ulovených prasat zajistit myslivci, budou zapojena pohotovostní střediska pro mimořádné situace, které má Státní veterinární správa k dispozici," dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Africký mor prasat přenášejí divoká prasata, pro člověka nebezpečná není. Pokud se však dostane do chovu domácích prasat, musí se celý vybít.

První případ nákazy africkým morem prasat v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých prasat nalezených 21. a 22. června na okraji Zlína. Do 22. září chorobě podlehlo 103 zvířat. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR, v ohnisku nákazy byl jejich odlov povolen v září.


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:10