Agris.cz - agrární portál

Nazelenalý med s příchutí bonbonů trápí včelaře u Mladé Vožice. Obviňují lihovar

26. 9. 2017 | ČT 24

Včely v okolí Mladé Vožice už druhým rokem produkují nazelenalý med chutnající po bonbonech, který včelaři nemohou prodat. Podle nich za to může nedaleký lihovar, na jehož dvoře je uskladněn zbytkový materiál z výroby bonbonů, na který se včely slétají. Lihovar chtěl materiál využít při produkci lihu, jenomže se dostal do insolvence.

Jaroslav Vácha včelaří v Krchově Lomné už od dětství. Jeho šest včelstev letos vyprodukovalo na 200 kilo medu, jenže má dost nezvyklou nazelenalou barvu. „Údajně je tam něco, co tam být nemá. Má to chuť nějakých bonbonků,“ přiblížil Vácha.

Tato zvláštnost se ale promítá do prodejnosti jeho medu. „Co mi to může vydělat? Prodělek,“ říká. Přijde tak minimálně o 13 tisíc korun.

Důvodem je nejspíš 250 tun uskladněných sladkostí v lihovaru v Blanici, na které se slétají včely z okruhu čtyř kilometrů. Nazelenalý med tak zřejmě mají i další včelaři. Škody proto nejspíš budou daleko větší. S řešením je ale problém, protože se firma dostala do insolvence.

Řešení asi až s novým vlastníkem

Problém by mohl vyřešit až nový vlastník podniku. „Předpokládám, že ten, kdo to koupí, začne hned materiál zpracovávat,“ uvedl insolvenční správce Vít Jungbauer. Do té doby nemůže se sladkou hmotou nic dělat, tak daleko jeho pravomoci nesahají. „Nemůžu mít náklady na správu jinou, než jsou třeba náklady na skladování,“ dodal.

Pokud se tedy správci nepodaří lihovar prodat do jara, budou muset včelaři odstěhovat úly z jeho dosahu. „My nemůžeme za včely, kam létají. Ale může za to ten, kdo to tam skladuje,“ říká včelař Vácha.

Jak on, tak i další poškození včelaři začali uvažovat o hromadné žalobě a vymáhání škody, kterou jim podle nich lihovar způsobil.

Autor: afi

Zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 26. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:07