Agris.cz - agrární portál

Českým ležákem roku je Zubr Premium

27. 9. 2017 | ČTK

První místo v hlavní kategorii 17. ročníku degustační soutěže České pivo letos získal Zubr Premium. Stříbrnou příčku obsadilo pivo Starobrno Drak ze Starobrna, třetí loňský vítěz Ryze Hořká 12° od Radegastu. Pivovar Zubr se svým Grandem zvítězil i v kategorii jedenáctistupňových piv. Nejlepším černým pivem je Černovar černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku. Odborná porota letos degustovala 75 vzorků piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií. Výsledky soutěže dnes vyhlásili organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva.

Přihlášených vzorků bylo o 17 více než loni. "České pivo a pivovarnictví má dlouholetou tradici a patří mezi nejznámější piva ve světě. I z toho důvodu lze konstatovat, že výsledky byly velmi těsné," uvedl předseda pořádajícího Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

V kategorii jedenáctistupňových piv následovalo po Grandu pivo Starobrno Medium z Heinekenu. Třetí místo je dělené mezi Excelent 11 z pivovaru Gambrinus a Březňák 11 z Velkého Března, které patří do skupiny Heineken.

Mezi světlými výčepními pivy zvítězil Litovel Moravan, na druhé příčce pak Bernard světlé pivo 10 a bronz si odnesl Zubr Classic.

Nejlepšími letošními tmavými pivy porota určila Černovar Černé z Tradičního pivovaru Rakovník. Na druhém a třetím místě se umístila dvě piva z pivovaru Litovel - Litovel Premium Dark a Litovel Dark.

Mezi nealkoholickými pivy vyhrál Zlatopramen NA od Starobrna, následoval Birrel a Birrel Polotmavý od Radegastu, ketrý patří do skupiny Plzeňského Prazdroje.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje svaz, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco v minulosti mohly do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10.000 hektolitrů, předloni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu, od té doby se nezměnila.

Během dnešního slavnostního ceremoniálu svaz uvedl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství bývalého generálního ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka a Jaroslava Urbana ze společnosti Chmelařství Žatec. Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena profesorce Gabriele Basařové. Ta již v minulosti obdržela také státní vyznamenání od prezidenta za zásluhy o stát. Výsledky své vědecké a odborné činnosti zveřejnila ve více než 500 publikacích. Ocenění získala již v roce 2014.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii pak do Ruska, Koreje a Spojených států.

Letos podle zástupců svazu spotřeba piva v republice klesne, naopak exportu by se mohlo dařit lépe než loni. Na vině snižující se spotřeby jsou podle svazu restriktivní opatření ze strany státu, jako je zákaz kouření v restauracích. Kroky současné vlády označila výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová za morové rány pro české pohostinství.


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:12