Agris.cz - agrární portál

Kolem lomů Vršany a ČSA pasou těžaři krávy

29. 9. 2017 | ČT 24

Těžaři na Mostecku farmaří. Kolem lomů Vršany a ČSA se starají zhruba o 400 hektarů zemědělské půdy. Přibližně půlku tvoří louky. S udržováním pomáhají i krávy. Kolem šachet už se jich pase asi padesát.

Nedaleko lomu Vršiny se pase čtyřicet krav a sedm telat. Hluk těžebních strojů neslyší, pastvinu chrání val. Pasou je zde těžaři, kteří by jich do dvou let chtěli mít kolem stovky.

Stádo i s plemenným býkem kontrolují tři lidé. Stačí, když na krávy občas dohlédnou a případně přivezou veterináře. Dojit se učit nemusí, jde o plemeno chované pro maso.

Krmení pro dobytek si těžaři pěstují kousek od lomu ČSA. Aktuálně se připravuje seno na zimu. Těžaři jej balíkují na více než 100 hektarech.

Rekultivace současně s těžbou

Louky leží několik metrů od šachty. Rekultivace totiž postupují souběžně s těžbou. Vytěžená část se rovnou zasypává. „Rekultivujeme na několika tisících hektarech a každoročně jde kolem 100 hektarů do nových rekultivací,“ uvedl ředitel Rekultivace skupiny Czech Coal Tomáš Šolar.

Lom ČSA se už dál rozšiřovat nebude. Vláda před dvěma lety odmítla pokračování těžby, kvůli níž by se totiž musel zbourat Horní Jiřetín. „Na lomu Vršany půjde těžba až za horizont roku 2050, zatímco na lomu ČSA skončí kolem roku 2024,“ popsala budoucnost území mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

AUTOR jak

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 29. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:35