Agris.cz - agrární portál

Na Vysočinu přijedou lesní pedagogové z 12 evropských států

3. 10. 2017 | ČTK

Na Vysočinu přijedou lesníci z 12 evropských zemí debatovat o tom, jakými způsoby seznamovat veřejnost s udržitelným hospodařením v lesích. Evropský kongres lesní pedagogiky se bude konat v Milovech u městyse Sněžné od úterý do pátku. Přijede 140 lesních pedagogů, uvedla v tiskové zprávě Eliška Trnková z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem.

Lesníci se v Milovech sejdou v úterý. Program kongresu obsahující přednášky i praktické ukázky v terénu začne ve středu. Jeden z úvodních příspěvků přednese Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí se sídlem v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Přibyslavské družstvo se lesní pedagogikou zabývá tři roky a má pro tento účel vyškolené tři své pracovníky. Na exkurzích se ročně vystřídá i 200 školáků. Lesníci jim vysvětlují smysl hospodaření v lese. "Že může být příjemným místem pro rekreaci, může zajišťovat čistou vodu, může být prostředím pro zvěř a může také vlastníkovi dávat nějaký užitek z těžby," uvedl Svoboda. Podle něj jde o určitou protiváhu hnutím, která by chtěla mít lesy jen jako divočinu.

Na Vysočině se uskuteční dvanáctý Evropský kongres lesní pedagogiky. Poprvé se konal v roce 2006 v Maďarsku, vloni se lesní pedagogové sešli v Norsku a příští rok zamíří do Finska. Akci na Vysočině zajišťuje Ústav pro hospodářskou úpravu lesů s pracovní skupinou ministerstva zemědělství, krajem a Lesy ČR.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:37