Agris.cz - agrární portál

Malše Roudné drží cenu zelí jako loni, kilo hlávky za deset korun

3. 10. 2017 | ČTK

Zemědělský podnik (ZP) Malše Roudné na Českobudějovicku drží cenu hlávkového zelí jako loni, deset korun za kilogram. Sklizeno má pět z 38 hektarů. Úrodu hodnotí jako lehce nadprůměrnou, podle odhadů dosáhne 1500 tun. ČTK to dnes řekl předseda dozorčí rady ZP Malše Eduard Šebenda, který je i vedoucí krouhárny. Ode dneška prodává podnik zelí kromě všedních dní i v sobotu.

"Máme sklizeno zhruba pět hektarů, nějakých 300 tun, pro letošek jsme zaseli 38 hektarů. Úroda bude lehce nadprůměrná, protože hlávky jsou velké. Zatím jsme spokojeni, výtěžnost hlávek bude velká, jsou slušně narostlé. Pomohly tomu přes léto ty červnové a červencové deště. Jaro bylo poměrně zvláštní, protože bylo chladno, my jsme tady měli ještě 10. května sníh, ale pak se to vyrovnalo díky dešťům," řekl Šebenda.

ZP Malše Roudné je největším pěstitelem zelí na jihu Čech. Očekává úrodu kolem 1500 tun, sklizeň skončí začátkem prosince. Zatím podnik nesklidil ještě ani jednu celou odrůdu, jichž má pět.

Ceny pro malospotřebitele zůstaly stejné jako loni. Kilogram hlávkového zelí stojí deset korun, krouhaného 15 korun. "Není důvod zlevňovat ani zdražovat. Náklady se nám zvyšují, ale zatím to držíme na loňských cenách, tak se bude prodávat i kysané zelí. Žádný dramatický nárůst cen nebude," řekl Šebenda.

Kolem 300 tun zelí dodá podnik konzervárnám, část úrody si koupí pekaři hlavně na jihočeské zelňáky. "Když budu počítat hlávky a krouhanku dohromady, lidé si od nás odvezou zhruba 200 tun a potřebujeme pomalu tisíc tun, abychom udělali kysané zelí," řekl Šebenda. Podnik dodává i řetězcům Jednota, Globus, Billa či Kaufland, zelí odebírají i restaurace a jídelny.

ZP Malše Roudné má sedm zaměstnanců, při sklizni najímá 35 brigádníků. Loni měl výnosy 36,5 milionu korun, meziročně o 1,8 milionu vyšší, náklady 37,3 milionu, ty stouply o 2,3 milionu. Loni skončil podnik ve ztrátě 736.544 Kč, ta narostla oproti roku 2015 o 401.383 korun. Naposledy byla firma v zisku v roce 2014, to byl téměř půl milionu. Podnik navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodných zelných lánů kolem řeky Malše.

vkc


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:10