Agris.cz - agrární portál

Jeseníky se mají vrátit do původní podoby. Borůvky nahradí sasanky a zvonky

5. 10. 2017 | ČT 24

Ochránci přírody chtějí vrátit části Jeseníků podobu, kterou znali ještě naši předci. Velké lány borůvek by měly ustoupit loukám. Na nich by se mohly po mnoha letech třeba znovu pást ovce. Smrkové lesy zase doplní javory nebo jedle. 

V okolí Pradědu, kde nyní převažují smrky, ochránci přírody vysazují malé jeřáby. Tyto stromy se zde jen těžko prosazují. Podle ředitele Správy CHKO Jeseníky Michala Servuse je totiž likviduje zvěř.

Nový porost je oplocený. Ohrady by přitom měly vydržet náročné horské podmínky, i proto jsou tak robustní. Stát by tady měly ještě za dvacet let. Ve výšce skoro 1500 metrů nad mořem budou sazenice minimálně tak dlouho ochranu potřebovat.

„Rostou tady pochopitelně pomaleji. A protože do toho pak zasáhne spárkatá zvěř, tak následně nemá šanci nic odrůstat,“ sdělil zdejší lesník Miroslav Havira.

V rozsáhlých porostech borůvčí mají prosperovat například některé z takzvaně slabších druhů rostlin, třeba sasanky a zvonky. „Ochránci proto borůvčí už někde posekali křovinořezy,“ sdělil redaktor České televize Martin Laštůvka.

Borůvčí je houževnaté

Malým rostlinkám borůvčí se v lokalitě nad Ovčárnou stále velmi dobře daří, přestože se tady zkušebně sekalo už před dvěma roky. Následujících sedm let se sem proto chtějí ochranáři s křovinořezy vracet.„V plochách je vysekané borůvčí a mezitím jsou zbytky trávníků… snažíme se otevřít prostor ve vegetaci, aby se tam mohly dostat vysoké a konkurenčně slabé vysokohorské druhy rostlin.“

Jindřich Chlapekbotanik, CHKO Jeseníky

Jedním z cílů ochranářů je, aby se v budoucnu právě třeba do těchto míst vrátily ovce, tak jak tomu bylo v minulosti – od 17. století až po druhou světovou válku.

Divoká příroda se má postupně vracet i do sousedních Beskyd. V okolí hory Smrk se ochranáři loni zaměřili na vyřezávání nepůvodní borovice kleče. Ta v Beskydech nikdy nerostla a její výskyt se vymknul kontrole, řekl již dříve Jan Piňos z Hnutí Duha.

Ústup kleče by především pomohl většímu rozmachu původních rostlin, jako jsou horské byliny či borůvčí. Samotné borůvky pak pomohou návratu vymizelých zvířat, například ptákovi jeřábku lesnímu.  

AUTOR adr

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 5. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:16