Agris.cz - agrární portál

Vymírání včelstev ohrožuje produkci plodin. Odborníci včelám zkouší posílit imunitu

6. 10. 2017 | ČT 24

Mnoho z klíčových plodin, jako jsou řepka, bavlna, ale i většina ovocných stromů a zeleniny, závisí na hmyzu. „Šedesát procent veškerých potravin závisí na opylování hmyzem. Bez těchto opylovačů se dočkáme buď prudkého poklesu v produkci, nebo dokonce naprostého nedostatku některých plodin,“ říká entomolog z Amerického zemědělského výzkumného ústavu Stephen Cook.

Včel ale ubývá. Kvůli pesticidům, virům, parazitům i klimatickým změnám. Zdraví včelstev se podle odborníků výrazně zhoršilo. „Když jsem před čtyřiceti lety začínal, mé včely se dožívaly dvou měsíců. Teď se nedožijí ani dvou týdnů. Takže musíme najít potravu, která zlepší jejich zdraví,“ uvedl včelař a místopředseda včelařského poradního výboru v Lewisburgu David Hackenberg.

Úbytky se podle včelaře Miloše Vondrušky nesledují u včel samotářek či čmeláků, ale pouze u včel medonosných. „Stavy včely medonosné jsou v podstatě setrvalé. V České republice je plus minus 50 tisíc včelařů a půl milionu včelstev, ty stavy poslední dobou mírně narůstají. Úbytky samozřejmě jsou, ale většinou jsou včelaři schopni je doplnit,“ uvedl Vondruška v Horizontu ČT24.

Včelaři testují speciálně namíchaný přípravek

S nápadem přispěchala firma Healthy Bees. Namísto cukerného roztoku, kterým včelaři přikrmují, namíchala směs přírodních živin a antioxidantů, která má za cíl hlavně posílit imunitu a odolnost včel. „Vymírání včelstev je pandemie. Umírají miliony včel. Nikdo nezná důvod, ale výživa určitě hraje důležitou roli,“ říká ředitel Healthy Bees LLC Lee Rosen.

Látku testují jak přímo včelaři, tak soukromé a státní výzkumné ústavy a laboratoře ve Spojených státech, Argentině, Brazílii, Itálii a Turecku. „Podle předběžných výsledků z jiných zemí BeesVita Plus zlepšila zdraví kolonií včel medonosných,“ uvedla bioložka z Haceteppe University Asli Ozkirimová.

Přípravek také posílil odolnost včel vůči pesticidům, kterým jsou v zemědělských oblastech vystavovány. Velkým problémem ale bylo namíchat látku, kterou by včely vůbec byly ochotné konzumovat. „Dobrá zpráva je, že včelám to chutná. Za poslední roky jsme zkoušeli hodně přípravků a včely o ně neměly zájem,“ uvedl Hackenberg.

Podle Vondrušky se doplňky výživy včelám dávají už dlouho. „V dnešní době se dává důraz například na probiotické bakterie. Je to ale náhražka, laktobacily by včely správně měly dostat v přírodě. Každá rostlina hostí jiný typ laktobacilu. Pokud té včele nabídneme monodietu, tedy jeden velký lán monokultury, která má jen jeden druh pylu, tak včely nedostanou výživu, kterou mají mít,“ uvedl Vondruška.

Včelaři zároveň upozorňují, že je nutné rozumné využívání chemických postřiků. Za rozsáhlým vymíráním včelstev ve Spojených státech před několika lety byly totiž s největší pravděpodobností právě pesticidy. Ty jsou ale pro uchránění některých plodin před škůdci a chorobami podle zemědělců nepostradatelné.

AUTOR ire

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 6. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 20:05