Agris.cz - agrární portál

Veterináři našli chybu v necelé sedmině kontrol na pohodu zvířat

6. 10. 2017 | ČTK

Veterináři letos do konce srpna podobně jako loni našli chybu při necelé sedmině z 4800 kontrol, zaměřených na životní pohodu zvířat. Jde o mírné zlepšení, uvádějí. Více než polovina kontrol byla v zájmových chovech, tedy u domácích mazlíčků. Na chovy hospodářských zvířat připadlo zhruba 2000 kontrol. Celkem tak prověřili životní prostředí 4,5 milionu zvířat, z toho z 80 procent hospodářských, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Díky osvětě i důsledným kontrolám se podmínky v chovech hospodářských zvířat v ČR od začátku 90. let minulého století neustále zlepšují. Přesto určité problémy přetrvávají, nejčastěji u nezkušených, neznalých či nedbalých chovatelů," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Dlouhodobě podle veterinářů přibývá kontrol na základě podnětu, nyní je jich přibližně třetina. Jak již dříve správa uvedla, mezi nejčastější chyby chovatelů hospodářských zvířat patří podle veterinářů administrativní nedostatky, například když si chovatel nevede záznamy o lékařských ošetřeních.

U zvířat v budovách pak nebývá poskytnutá přiměřená ochrana před větrem nebo predátory. Zvířata mají také přerostlou rohovinu kopyt nebo přerostlou vlnu s parazity. U prasat je častým nedostatkem nedostatečný přístup k čerstvé napájecí vodě, u telat nevhodné ustájení, mláďata nemají dostatečnou podestýlku.

U domácích mazlíčků jde často o nevhodné podmínky chovu, například u nich byly předměty, o něž by se mohli poranit.

Za loňský rok veterináři uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu.

drh mal


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 14:39