Agris.cz - agrární portál

Státní správa vypsala tendr na 1500 tun sušeného mléka

10. 10. 2017 | ČTK

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala tendr na dodání 1500 tun sušeného mléka. Zakázka je rozdělená na čtyři části, stát předpokládá, že za dodání a ochraňování mléka na čtyři roky zaplatí zhruba 100 milionů korun. Zájemci se můžou hlásit do 23. října, píše správa na webu. Stát také vypsal zakázku na dodání 150 tun zmrazeného masa, předpokládá, že za něj dá téměř 21 milionů korun.

"Tyto zakázky jsou součástí dlouhodobé snahy navýšit zásoby potravin na tři dny. Správa státních hmotných rezerv má zatím stále zásoby na jeden a půl dne," řekla ČTK mluvčí správy Edita Pechalová.

Není to poprvé, co stát zvyšuje zásoby sušeného mléka. Loni v tendru na 1000 tun vyhrála mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) a opočenská mlékárna Bohemilk ze skupiny Interlacto. Správa za mléko měla zaplatit 78,6 milionu korun.

Stát podle Pechalové plánuje navyšovat potravinové zásoby i nadále. V dohledné době chce vypsat veřejnou soutěž například na čaj, těstoviny, čočku, hrách a masové konzervy, dodala mluvčí.

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Nouzové zásoby ropy kryjí spotřebu státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu.

Stát skladuje například i máslo, jehož cena na pultech obchodů v září meziročně stoupla o 55 procent, v průměru se kostka prodávala za 57,36 Kč. Některé politické strany již navrhly, aby se právě zásoby státního másla daly na trh a tím snížily převis poptávky. To však podle Pechalové není možné. "Správa státních hmotných rezerv není intervenční fond. Státní nouzové rezervy slouží výhradně pro krizové situace. Jakmile by vláda z nějakého důvodu vyhlásila stav krize, potom můžeme otevřít naše sklady," uvedla.


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:46