Agris.cz - agrární portál

V Sokolnicích muž falšoval med, prodával pod fiktivním jménem

11. 10. 2017 | ceskenoviny.cz

V zahrádkářské kolonii v Sokolnicích na Brněnsku vyráběl muž falšovaný med, který posléze prodával pod fiktivním jménem a identifikačním číslem, zjistila Státní veterinární správa. Muž přitom už v minulosti za tentýž prohřešek dostal od veterinářů pokutu 115.000 korun, uvedl v tiskové zprávě mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Med prodával v tržní síti nejen na jižní Moravě, ale také v Praze, ve Zlínském a v Olomouckém kraji. Každému, kdo falšuje med a prodává jej, hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun. "Med byl falšovaný přidáváním cukerného roztoku do jiného medu. Vyšetření úředních vzorků v akreditované laboratoři ukázalo, že výrobek nevyhovoval zákonným fyzikálně-chemickým požadavkům na med. Výrobce navíc uváděl na etiketě jméno fiktivního včelaře včetně identifikačního čísla náležícího jinému podnikatelskému subjektu," uvedl ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád. Fiktivní jméno výrobce je Jak Okal.

Veterináři apelují na zákazníky a prodejce, aby tento med nekupovali a nenabízeli. Odhalili jej například v Praze v holešovické tržnici či na farmářském trhu v Praze v Proseku. Zabavili desítky kilogramů falšovaného medu a stále vyšetřují, jaké množství medu muž vyrobil.

Med je potravina, u níž zákon neumožňuje jakékoliv dodatečné úpravy a nesmí se do něj nic přidávat.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 11. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:03