Agris.cz - agrární portál

Jihočeské muzeum láká na medomety i včelařské Člověče, nezlob se

11. 10. 2017 | ČTK

Historické úly, medomety i včelařské Člověče, nezlob se nabízí výstava Letem včelím světem, která dnes začala v Jihočeském muzeu. Představuje i výzkum, jak řasa chlorella ovlivňuje imunitu včel. Expozice je věnována 150. výročí organizovaného včelaření na Českobudějovicku. ČTK to dnes řekla autorka výstavy Marie Šotolová. Výstava potrvá do 21. ledna. V jižních Čechách působí asi 6000 včelařů.

U vstupu vítá příchozí dřevěná socha svatého Ambrože, patrona včelařů. Střed sálu zaplnily úly jako skříňkový, bedýnkový, slaměný, dále zde lidé najdou rám na pletení věncových úlů, klícku na matku, včelařský nůž, medomety včetně dřevěného s kovovou obručí z 19. století, vykuřovadla na včely, lis na voskové mezistěny i knihy z 18. a 19. století.

"Každého asi na první pohled zaujmou úly. Máme tady především úly z 19. a začátku 20. století, ty nejstarší ne, protože v nich se v jižních Čechách již mnoho let nevčelaří. Máme to, v čem včelařili naši pradědové a dědové. Krásné úly, které mají slaměné výplně, což se dnes už neuvidí, a dokonce i formy, na kterých se slaměné výplně pletly," řekla Šotolová.

V sále je několik medometů. První tento přístroj na odstředění medu vynalezl v roce 1865 Franz von Hruschka, jenž žil i v Českých Budějovicích. Koutek zde má i hrabě Rudolf Kolowrat-Krakowský (1830-1903), který včelařil v Hrobech u Tábora. "Na panství svého otce měl vzorový včelín, kde v 70. letech 19. století šlechtil včely na vysoké vědecké úrovni. Nechával si jako bohatý muž posílat včely z Kypru i Egypta, máme zde i preparáty, které si sám dělal," řekla Šotolová.

Další část přibližuje voskové svíce či relikviáře a zpracování medu. "Nádherné dřevěné formy na perníky, krásně vyřezávané, ale i mladší věci ze 30. let od cukráře Jana Duška, který žil ve Vacově, kde měl dílnu, a celá desetiletí dělal nejen perníková srdce, ale i mikuláše, čerty a zdobil je papírovými ozdobami," řekla autorka výstavy.

Biologické centrum Akademie věd ČR přibližuje, jak zkoumá vliv řasy chlorelly na imunitu včel při konzumaci potravy, do níž se řasa dává. Lidé se dále dozvědí, jak funguje dálkový přenos dat z úlu. Součástí expozice je pět fotografií částí včelích těl pořízených elektronovým mikroskopem. Na děti čeká včelařské Člověče, nezlob se, kvízomat i úl, který mohou rozebrat. Jihočeské muzeum připraví během výstavy Včelí den, 7. prosince jednorázově obnoví český lidový zvyk, obchůzku s Ambrožem.

Na Českobudějovicku bylo k loňskému 1. září 1296 včelařů s 13.323 včelstvy, průměrný výnos medu na včelstvo byl 13,91 kilogramu.

vkc hj


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:04