Agris.cz - agrární portál

Inspekce zavřela za tři čtvrtletí 129 provozů, stav se nelepší

13. 10. 2017 | ČTK

Za tři čtvrtletí letošního roku zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 129 maloobchodních prodejen, restaurací a dalších provozoven, které má ze zákona povinnost kontrolovat. Uvedl to dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Za celý loňský rok to bylo 174 provozů, dodržování povinností provozovatelů tedy zůstává neuspokojivé, dodal mluvčí.

Polovina zavřených provozů připadá na maloobchodní prodejny, tedy řetězce či menší prodejny potravin. Restaurací a dalších podniků společného stravování zavřela inspekce 44, zbytek připadá na velkoobchody, výrobu potravin a internetové obchody.

"Důvodem k uzavření byl zejména neakceptovatelný stav v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů. Mnohde chybí přístup k teplé vodě a tedy nemožnost řádného mytí výčepního skla, nevyhovující je i stav toalet," vyjmenoval Kopřiva.

Dlouhodobým problémem je výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin okousaných od myší ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozů před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.

Pokud inspektoři zjistí v provozovně nepřijatelné hygienické podmínky, na místě zakážou prostor používat a nařídí odstranění nedostatků. Při opakované kontrole posoudí, jestli je podnik v souladu s požadavky zákona, a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Lidé mohou dohledat uzavřené provozovny na portálu Potraviny na pranýři.

mei


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 19:00