Agris.cz - agrární portál

ASZ znovu odmítla předkupní právo pro zemědělce

16. 10. 2017 | ČTK

Asociace soukromého zemědělství dnes znovu odmítla snahy ministerstva zemědělství na vytvoření předkupního práva pro zemědělce, kteří na daných pozemcích hospodaří. Předseda asociace Josef Stehlík to uvedl na tiskové konferenci. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dlouhodobě říká, že předkupní právo zavádět nechce. Přeje si ale, aby měli vlastníci zemědělských pozemků povinnost informovat o prodeji půdy dotčeného zemědělce. Podle asociace jde ale o prakticky o tu samou věc, zvláště pokud by měl zemědělec následně ze zákona možnost nabídku dorovnat.

Předseda Svazu vlastníků půdy ČR Petr Klos uvedl, že samotná informační povinnost sice vlastníkům vadí, nejde ale o největší problém. Tím je podle Stehlíka právě informování například velkého holdingu, který může hospodařit právě na propachtovaných pozemcích vlastníků. Holding pak dostane informaci, že se připravuje prodej, a zvětší si své plochy. Následně by pak podle Stehlíka bylo jednodušší prodat i celý holding do rukou zahraničních majitelů. Malí zemědělci by tak paradoxně podle Stehlíka neměli šanci menší pozemky zcelovat, protože by se finančně nevyrovnali s velkými firmami.

Navíc je podle Stehlíka možné zakomponovat do pachtovních smluv předkupní právo už podle stávající legislativy, není proto třeba vytvářet novou úpravu.

"Chceme zakotvit určitou informační povinnost do zákona tak, aby vlastník pozemku, pokud bude prodávat půdu, prokazatelně informoval toho, kdo na té půdě hospodaří. Pokud na to nebude dotyčný reagovat, měl by tu informaci dostat i třeba zemědělec, který hospodaří v okolí a také stát. To vše například ve čtrnáctidenních lhůtách. Nejde nám tedy o to zakotvovat nějaké nové ustanovení předkupního práva, ale vytvořit prostředí, kdy informaci o prodeji té půdy bude moci získat zemědělec, který na ní právě hospodaří, případě ten zemědělec v okolí," sdělil ČTK ministr zemědělství Jurečka.

Asociace si stěžuje také na to, že s nimi stát dostatečně o půdě nekomunikuje. Například, že není součástí pracovní skupiny na ministerstvu, která tuto legislativu řeší.

"Nebudeme vstupovat do otázky ceny, do otázky podmínek koupi té půdy. Jde nám čistě o to, na což zemědělci často poukazují, že by půdu koupili, ale informaci, že ji vlastník prodává, vůbec nedostanou. A to je jediné, do čeho chceme případně legislativně vstupovat," dodal ministr.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že novelu zákona chce předložit do meziresortního připomínkového řízení až v příštím roce. "Pokud jde o zakotvení informační povinnosti do zákona, je zřejmé, že týden před volbami to nebude," dodala dnes mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Předkupní právo nebo alespoň informační povinnost chce dlouhodobě zavést například Agrární komora ČR.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:21