Agris.cz - agrární portál

Mezi speciály soutěžilo rekordních 42 značek, vyhrál Primátor

18. 10. 2017 | ČTK

Do osmého ročníku soutěže speciálních piv Cerevisia specialias - Pivní speciál roku pivovary přihlásily rekordních 42 značek. Loni jich bylo 37. Počet zapojených výrobců meziročně stoupl o dva na 14. Na dnešní tiskové konferenci to sdělili organizátoři soutěže.

V kategorii světlých speciálních piv zvítězil Primátor Exkluziv 16 z náchodského pivovaru Primátor, v polotmavých a tmavých speciálech Master 18 od Plzeňského Prazdroje, mezi neobvyklými pivy vyhrál Primátor Stout, který také získal cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací.

Letos se nově vyhlásila také kategorie svrchně kvašených piv typu "ale". V ní zvítězil Konrád Vratislavický ale z Pivovaru Liberec - Vratislavice. Pivní speciály tvoří pouze zlomek české pivní produkce. Zhruba 47 procent české spotřeby tvořila loni výčepní piva, podobně i ležáky. "V posledních letech je mezi konzumenty piva zvýšená poptávka po svrchně kvašených pivech typu ale, zejména o piva IPA," řekl František Frantík z VÚPS.

O výsledcích rozhodovala dvacetičlenná hodnotitelská komise. V ní zasedli experti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), ale i z České zemědělské univerzity v Praze, část hodnotitelů byla z řad veřejných osobností, které problematiku znají, ale nezabývají se pivem profesionálně.

Výstav českých pivovarů se loni zvýšil o 1,9 procenta na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba zůstala 143 litrů piva na hlavu. V letošním roce Český svaz pivovarů a sladoven hovoří o propadu na domácím trhu s čepovaným pivem, zejména kvůli regulacím ze strany státu jako je zákaz kouření v restauracích.

drh mha


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:45