Agris.cz - agrární portál

Kutnohorští vinaři mají letos o pětinu vyšší výnosy

19. 10. 2017 | ČTK

Kutnohorští vinaři mají zatím sklizeno 70 procent hroznů, výnosy jsou proti jiným letům zhruba o pětinu vyšší. Starosti jim ale dělá cukernatost, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Firma hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, loni sklidila přes 150 tun hroznů. Letos by to podle Rudolfského mohlo být ke dvěma stovkám tun. "Co se týče výnosů, tak je to nadprůměrné oproti jiným rokům zhruba o 20 procent, ale máme trochu potíž s cukernatostí, protože celé září bylo šeredně, teprve až v posledních dech se začaly ty cukry zvedat," uvedl Rudolfský.

V sobotu firma pořádá slavnostní sběr uzrálého vína z nejznámějšího kutnohorského vinohradu pod chrámem svaté Barbory. Navazuje tím na dávnou tradici, kdy se nosily hrozny v putnách do lisovny v Jezuitské koleji. "Chceme vrátit zpět dobové vyobrazení této vinice, připomínáme si tím staré časy," dodal Rudolfský.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.

Jan Kholl kš


Zdroj: ČTK, 19. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:37