Agris.cz - agrární portál

Psi jsou horší týmoví hráči než vlci. Schopnost spolupracovat jim zřejmě sebral člověk

19. 10. 2017 | ČT 24

Podle dosavadních teorií měla domestikace psa zlepšit jeho schopnost spolupracovat. Nová práce to vyvrací – respektive ukazuje, že se to tak úplně nepodařilo.

Považujeme psy za týmové hráče, protože spolupracují s námi, lidmi. Na lovu, hlídání, vyhledávání ztracených nebo uvězněných. Pomáhají nám, hrají si s námi, mají nás rádi, ale přesto nejsou ani zdaleka tak schopní spolupráce jako vlci.

Přestože poslouchají lidi a dají se velmi snadno vytrénovat, aby pro ně pracovali, je pro ně mnohem složitější spolupracovat s ostatními psy. Dokonce výrazně složitější než pro vlky.

Je to velmi dobře vidět zejména na vesnických psech, kteří žijí napůl volně a napůl u lidí, anebo ještě lépe u psů zdivočelých, kteří žijí ve smečkách zcela volně, ať už ve městech, nebo v přírodě. V Evropě nám to může připadat neuvěřitelné, ale právě tato zvířata tvoří 80 procent všech psů na Zemi. Většinou žijí v poměrně volných smečkách a živí se především odpadky. Přes to, kolik jich na světě je, o nich a jejich chování existuje pozoruhodně málo vědeckých studií.

Psi proti vlkům 

A právě na tato zvířata zaměřila svou pozornost komparativní psycholožka Sarah Marshall-Pesciniová z Vídeňské univerzity. Pro závěry své studie spolupracovala s experty z Wolf Science Centre v rakouském Ernstbrunnu. Tam žijí psi a vlci za velmi podobných podmínek: mají relativní svobodu, až na zdravotní péči a občasný trénink. Mají tam15 psů a sedm malých smeček vlků, v každé je kolem tří vlků.

Vědkyně testovala dvojice psů a vlků na úkolech, které již dříve jiní vědci používali na testování schopnosti spolupracovat u šimpanzů a bonobů. Jak takový test vypadal?

Klasická je úloha s potravou zavěšenou na dvou lanech. Aby se k ní zvířata dostala, musí za lana tahat obě – musí se tedy naučit spolupracovat. Vlci psy jednoznačně porazili: byli mnohem schopnější spolupracovat, k úkolu přistupovali jako tým s jedním záměrem a jedním cílem, zatímco psi se pokoušeli vyřešit situaci jako jedinci, aniž by se ohlíželi na schopnosti druhého zvířete.

Psi zcela selhali  Díky tomu se vlkům podařilo získat jídlo ve stovce ze 416 případů – psi uspěli jen ve dvou pokusech. Podle vědkyně, která experiment provedla, tyto výsledky naznačují, že během domestikace psi o schopnost spolupráce přišli, zřejmě ji nahradila schopnost spolupracovat s lidmi. „Vyšlechtili jsme psy, aby vycházeli s námi, ale ne proto, aby spolupracovali s jinými psy.“

Podobného psího chování si vědci všimli již dříve u jiných pokusů. Například když nabízeli psům potravu, vždy se k ní psi blížili po jednom. Vlci se sice neustále rvali, ale k potravě se blížili ve skupině. Zatímco vlci upřednostňovali zisk masa, pro psy bylo nejdůležitější, aby se vyhnuli případnému konfliktu.

AUTOR kar

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 19. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:58