Agris.cz - agrární portál

Škola ve Frýdlantu vytváří zemědělskou stezku i s chmelnicí

23. 10. 2017 | ČTK

Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu na Liberecku vytváří naučnou zemědělskou stezku. Její součástí bude i chmelnice, která nikde jinde v regionu není. Netradiční pro zdejší klima je i vinice. Novinářům to dnes řekl vedoucí odborného výcviku na škole Jaroslav Palarec. Liberecko není vhodnou lokalitou pro pěstování chmele ani vína, podle Palarce mají sloužit malá chmelnice a vinice jako ukázka.

"Nepředpokládáme, že budeme mít nějaké horentní výnosy. Chceme ukázat dětem, jak to roste, jak se to sklízí, jak se to ošetřuje," uvedl.

Studenti na vytváření chmelnice pracovali dnes, do třiceticentimetrové hloubky dávali sazenice - babky. "Je to skvělá zkušenost. Dříve jsem si myslela, že se vinná réva dělá stejným způsobem jako chmel," uvedla studentka čtvrtého ročníku ekologie a životního prostředí Kristýna Doležalová. Postup studentům vysvětloval odborný učitel Miroslav Kudrna.

"Nejdřív se dává granulovaný hnůj, na to se položí sazenice a obalí směskou hnoje a zeminy. Nad poslední očko se pak ještě dá deset centimetrů zeminy," uvedl. Studenti budou stavět i kůly, podle učitele použijí systém používaný v polovině minulého století. "To znamená jedna babka, jedna tyč. Je to levnější než současný systém," řekl.

Péče o plodiny na naučné stezce má přinést praxi současným studentům. Vytváří ji pro děti z mateřských a základních škol. "Pojali jsme myšlenku, že připravíme něco, aby to děti bavilo, aby sem chodily rády a aby to pro ně bylo edukativní," uvedla ředitelka školy Alena Dvořáková. Stezku chtějí podle ní otevřít v září 2018. Ponese název od zámku ke statku a budou na ní ukázky i živočišné výroby na školní farmě, kde jsou včely, ovce, kozy, slepice, králici, husy či krůty.

Rostlinnou část budou zastupovat políčka s obilovinami, olejninami a okopaninami. Kromě vinice a chmelnice bude součástí ovocný sad. I ten začali studenti dnes vytvářet sázením prvních stromků. Palarec vysvětloval, že důležitá je nejen volba vhodné odrůdy, ale i způsob výsadby. Sazenice by neměla být příliš hluboko a kůl, k němuž se připevní, by měl být vždy z jižní strany. "Aby nedošlo k předčasnému probuzení růstu v předjaří a potom k namrznutí," dodal Palarec.

Na zemědělské škole ve Frýdlantu to není jediná expozice, další jsou bylinková, ornitologická a horninová. Škola má ve svém areálu i meteorologickou a bolidovou stanici, což je kamera schopná zachytit průlety jasných meteoritů, zelenou učebnu či přírodní amfiteátr.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 10:06