Agris.cz - agrární portál

V chráněné dílně v Teplicích vznikají hospodské brambůrky

23. 10. 2017 | ceskenoviny.cz

Teplice - V chráněné dílně v bývalé textilní továrně v Teplicích vznikají originální hospodské brambůrky. Díky nové technologii obsahují nízké množství akrylamidu a při přípravě se nepřepaluje olej. Za hodinu jich vyjede z linky zabalených a připravených na český, slovenský a německý trh 500 kilogramů.

Středně velkou firmu, která dnes zaměstnává 150 lidí, založil v roce 1992 Jan Zykmund. Jeho cesta vedla od stánku se zeleninou o velikosti sedm metrů čtverečních až po současné haly s plochou 10.000 metrů čtverečních. "Byla to taková cesta od brambor k brambůrkům," řekl ČTK.

Podnik vsadil na klasiku a balení, které zákazníci znali ještě z dob před rokem 1989. Rozdíl je ve štítku, který už nemůže být uvnitř. Za dobu existence firmy se technologie výroby několikrát změnila. "Dřív jsme si třeba brambory sami myli, teď už je kupujeme očištěné a připravené do škrabky," uvedl Zykmund. Dodavatele má firma v Německu. "Potřebujeme speciální nekonzumní odrůdu, kterou u nás málokdo ve velkém pěstuje," vysvětlil.

Po oškrábání se brambory krájí na plátky a ty míří do fritézy. "Máme novou technologii a zařízení, které pere nakrájené bramborové lupínky před smažením, díky tomu obsahují minimální množství acrylamidu," uvedl Zykmund. Frituje se na řepkovém oleji, který je podle Zykmunda stejně kvalitní jako olivový olej a nepřepaluje se.

Usmažené brambůrky procházejí přísnou kontrolou, laser zachytí vady, optický třídič vyřadí lupínky s flíčkem a rentgen sáčků je schopen zachytit případnou přítomnost kovů, plastu nebo skla a nechybí ani pohled lidského oka.

Nejvíce se prodávají originální hospodské solené brambůrky, které tvoří dvě třetiny produkce. V nabídce má firma i česnekové, slaninové, s hořčicí nebo třeba kotlíkové. Novinkou je výroba kotlíkových brambůrků, které jsou o něco silnější než lupínky. Po nich je poptávka hlavně v Německu. "Chtěli bychom vyrábět ještě pražené arašídy a snacky, abychom doplnili naše portfolio," uvedl Zykmund.

Výroba se také postupně automatizuje. Bez ruční práce se ale podnik neobejde. V chráněné dílně pracují převážně lidé s nějakým postižením, mají zkrácené úvazky. "Bohužel, kdo chce vést takovou dílnu, musí počítat s vysokou byrokratickou zátěží," řekl ekonomický manažer Lukáš Korbel, podle něhož patří také lupínky k sezonnímu zboží. Největší prodeje jsou od dubna do září, kdy lupínky chroupají lidé na zahrádkách v restauracích, na festivalech a zábavních akcích. Druhým vrcholem je konec roku. Přestože letošní úroda brambor je nižší než loni, nedostatku brambůrků na trhu se není třeba podle Zykmunda obávat. "Máme dlouhodobé smlouvy, proto máme pořád z čeho vyrábět," podotkl majitel rodinné firmy.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 23. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:31