Agris.cz - agrární portál

Rusko chce zvýšit clo na dovoz sazenic vinné révy

23. 10. 2017 | APIC-AK

Ministr zemědělství Alexandr Tkačev vystoupil na Všeruském vinařském fóru s myšlenkou, že clo na dovoz sazenic vinné révy do Ruska by se za následujících pět let mělo ztrojnásobit. Aktuální výše cla je 12,5 % z ceny importovaných sazenic.

Podle slov ruského ministra zemědělství, jehož úřad vypracovává uvedené opatření společně s ministerstvem financí, tento krok pomůže ke stimulaci domácích vinařů. Otázkou je, jestli na takovéto případné opatření bude stejně nahlížet i Světová obchodní organizace, které je Rusko od roku 2012 členem. V rámci ní se Rusové zavázali postupně odstraňovat tarifní i netarifní překážky obchodu a tento krok by znamenal naprostý opak. Bohužel by to však nebyl první takový případ.  

Rusko si dalo za cíl v příštích pěti letech zdvojnásobit rozlohu vinic na svém území. Aktuální rozloha je asi 90 tis. hektarů, očekávaný výsledek je 170-200 tis. hektarů. Většina sazenic je importována ze zahraničí.

 

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR


Zdroj: APIC-AK, 23. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:48