Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice vykoupí 2000 tun jablek, úroda je nebývale slabá

24. 10. 2017 | ČTK

Společnost Linea Nivnice, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, letos od pěstitelů v Česku vykoupí kvůli neúrodě jen kolem 2000 tun jablek. Každoročně jich na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 18.000 tun. Výpadek nahradí jablečnými polotovary z vlastních zásob a dovozem jablečného koncentrátu a dřeně ze zahraničí. ČTK to dnes řekl generální ředitel firmy Gabriel Slanicay.

"Letos se stalo něco, co za desítky let práce ve firmě nepamatuji. Jablka nejsou. Naštěstí nám zůstaly nějaké zásoby z loňské dobré sezony," uvedl. Chybějící množství podle něj doplní společnost nákupem polotovarů z ciziny, pravděpodobně z Číny a Moldávie. Nebývalá neúroda jablek zasáhla celou Evropu. Loni Linea vykoupila od pěstitelů asi 15.000 tun jablek.

Kvůli špatné sezoně a s tím související zvýšené poptávce výrazně vzrostla výkupní cena jablek, která se podle Slanicaye momentálně pohybuje okolo pěti korun za kilogram. "Je to zhruba dvojnásobek ceny z předchozích let. V ceně našich produktů se to však promítne jen v malé míře. Budeme je měnit pouze v řádu desítek haléřů," uvedl ředitel.

V roce 2016 společnost vyrobila zhruba 14 milionů litrů ovocných šťáv, podobné množství se očekává i letos. Kromě jablečné mezi nimi má zásadní podíl i pomerančová šťáva. Také pomerančů je však v letošním roce na trhu málo. Jejich druhou největší produkční oblast na světě, Floridu, zasáhly hurikány, které zničily podstatnou část úrody. Kvůli tomu vzrostla poptávka i cena pomerančů v Brazílii, která je jejich největším světovým producentem a odkud je dováží i Linea. Podle Slanicaye se situace na trhu promítne do cen džusů a dalších výrobků firmy obsahujících pomeranče.

Kvůli zvyšujícímu se zájmu o ovocné přesnídávky chystá Linea rozšíření výroby. V nadcházejících měsících uvede do provozu dvě nové linky na výrobu dětské výživy v kapsičkovém obalu. Společnost navíc po 20 letech změnila etikety na lihovinách, kterým nyní dominuje nápis Nivnice. "Myslím, že jsme udělali dobře. Identifikovali jsme lépe naši značku a místo, kde lihoviny vyrábíme," řekl Slanicay.

Linea Nivnice patří k největším tuzemským výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Tradici má firma v produkci lihovin, první likér vyrobila v roce 1946. Loni vykázala tržby za prodej vlastních výrobků a služeb 948,8 milionu a zisk 44,5 milionu korun. V letošním roce očekává společnost mírné zlepšení tržeb i hospodářského výsledku. Firma má 280 zaměstnanců, na trh dodává přes 300 druhů výrobků.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:30