Agris.cz - agrární portál

Cukr bude levnější. Kvóty EU končí, české firmy si s nimi ale poradily skvěle

26. 10. 2017 | Denik.cz

Cena sladidla podle výrobců spadla za tři týdny o 30 procent. Sedm českých cukrovarů nyní vyrobí stejné množství, jako desítky podniků kdysi.

Letošní pečení vánočního cukroví se prodraží, nahoru poletí ceny másla i vajec. Jedna dobrá zpráva ale na hospodyňky čeká: další nezbytná ingredience by měla zlevnit. A sice cukr. Na začátku října totiž padly kvóty, jimiž Evropská unie hlídala, kolik cukru jednotlivé státy vyprodukují. Nyní tato omezení výroby, platná pro Česko od vstupu do unie v roce 2004, skončila.

A ceny letí dolů, tvrdí cukrovarníci. Podle šéfa obchodního oddělení Cukrovaru Vrbátky Tomáše Kovaříka od začátku měsíce spadly o více než 30 procent. A s jejich opětovným růstem nepočítá. „Pro rok 2018 očekáváme přebytek cukru, nízké ceny a z toho odpovídající vysokou konkurenci,“ říká Kovařík.

EXTRÉMNÍ DRAHOTA

Cukr nyní v obchodech přijde nakupujícího podle Českého statistického úřadu zhruba na dvacetikorunu. V akcích ho lze sehnat i za cenu mírně převyšující 12 korun. Nejdražší byl po vstupu do unie – v roce 2004 stál přes 25 korun za kilogram. Když se ale přepočítá jeho historická cena vzhledem ke mzdám, nejhlouběji musely za posledních několik desetiletí hospodyňky sáhnout do kapsy v padesátých letech. V přepočtu na dnešní platy tehdejších 11 korun za kilo vychází na zhruba 270 korun dnešních.

KVÓTY SI PŘIZPŮSOBILI

Když se vrátíme do doby nedávno minulé, ukazuje se na tvrdých číslech, že čeští cukrovarníci bruselskými kvótami nijak zvlášť netrpěli. „Vyrobeného cukru jsme již několik minulých let měli téměř dvakrát tolik, než činila naše kvóta,“ řekl Deníku Kovařík. K případnému vývozu cukru vyrobeného nad hodnotu kvóty si výrobci ovšem museli od EU obstarat povolení. Za získání této licence si sice museli připlatit, ale dostávali ji.

„Zájem o naše výrobky je dlouhodobě vysoký, zrušení kvót na tom nic nezměnilo,“ pochvaluje si Kovařík. Jeho cukrovar dodává cukr jak do obchodních řetězců pro konečné spotřebitele, tak potravinářským firmám k dalšímu zpracování. Malá část vyrobeného cukru se využívá také mimo potravinářství – přimíchává se například do tabáku v cigaretách. Cukr bývá rovněž součástí některých směsí používaných ve stavebnictví.

ÚRODA BUDE DOBRÁ

Výrobci cukru využili poslední dny před ukončením kvót k prodeji skladových zásob. Prázdné sklady se však vzhledem k plánovanému zvýšení výroby zřejmě brzy zaplní – díky konci administrativních překážek i očekávané dobré úrodě.

„Pro nás to znamená, že zvýšíme výrobu zhruba o 20 procent,“ uvedl Jakub Hradiský ze společnosti Tereos TTD, které patří zejména cukrovar v Dobrovici a balicí centrum v Mělníku a jež vyrobí zhruba polovinu českého cukru. Čeští zemědělci nyní cukrovou řepu pěstují zhruba na 65 tisících hektarů při výnosu okolo 75 tun na hektar. Obsah cukru se od roku 1989 zvýšil o čtvrtinu na nynějších 18 procent.

CUKROVARY PADLY

Do cukrovarů tak každý rok dodávají asi čtyři miliony tun řepy. Je to přibližně takové množství, jaké se v Česku pěstovalo na začátku 90. let. Tehdy je ovšem zpracovávalo přes pět desítek cukrovarů. „Teď je cukrovarů jen sedm, ale zpracovávají stejné množství cukrovky jako kdysi ty celé desítky továren,“ konstatoval Hradiský.

Důvodem je mnohem vyšší efektivita. Hradiský očekává, že se v letošní sezoně v České republice vyrobí kolem 600 tisíc tun cukru.

LIDEM NADÁLE CHUTNÁ

O odbyt nemají tuzemští výrobci strach, přestože lékaři varují před vyšším výskytem cukrovky i rostoucí obezitou. Statistiky cukrovarníků ale nepotvrzují, že by se lidé ve větší míře cukru obávali. „Na našem odbytu se to naštěstí nijak neprojevilo, také proto, že pro lidi je těžké si některé věci odepřít,“ pochvaluje si Hradiský. „Cukr není droga. Není škodlivý – samozřejmě pokud se konzumuje ve vyrovnaném množství.

Všechno je to o rovnováze, stejně jako u ostatních potravin,“ míní. Také u zahraničních zákazníků má český cukr dobrý zvuk, a to z řady různých důvodů. Tím hlavním je letitá tradice a slavná historie. „Spousta vynálezů v cukrovarnictví pochází z někdejšího Československa,“ dodal Hradiský. Cukr se v českých zemích vyráběl již od 18. století, zdejším vynálezem je třeba kostkový cukr, který byl poprvé vyroben před více než 170 lety v Dačicích.

Jiří Janda


Zdroj: Denik.cz, 26. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:42