Agris.cz - agrární portál

Čeští ekologové se obrátili na polskou velvyslankyni kvůli kácení

27. 10. 2017 | ČTK

Zástupci českých ekologických organizací se obrátili na polskou velvyslankyni Grażynu Bernatowiczovou kvůli pokračujícímu kácení vzácného Bělověžského pralesa. ČTK to dnes sdělilo Hnutí Duha. Prales patří do seznamu světového dědictví UNESCO a těžbu dřeva v něm zakázal Soudní dvůr Evropské unie. Přesto kácení již několik měsíců pokračuje.

Autoři dopisu zdůrazňují, že Bělověžský prales patří mezi nejzachovalejší evropské lesy a je domovem ohrožených druhů, mimo jiné zubra evropského. Pro zachování biodiverzity je nenahraditelný. "Z výše zmíněných důvodů jsme nesmírně znepokojeni těžebními aktivitami, které Polsko v Bělověžském pralese provádí, neboť ty nejen ohrožují chráněné druhy, ale také ničí naše společné evropské dědictví," uvádí dopis.

Zákaz těžby vydal Soudní dvůr Evropské unie, polská vláda ho nerespektuje. "Jedná se o precedens, neboť zatím žádný členský stát v historii Evropské unie nejednal proti příkazu soudu," píší dále autoři a žádají velvyslankyni o "veškeré možné kroky" k ukončení těžby.

Pod dopisem jsou podepsáni zástupci Hnutí Duha, Greenpeace, Českého svazu ochránců přírody, Dětí Země, České ornitologické společnosti a dalších ekologických organizací. Dopis je datován 19. října 2017, Hnutí Duha o něm informovalo až poté, co ho velvyslankyně obdržela.

Podle Jiřího Beneše z Hnutí Duha těžba v pralese stále pokračuje, aktivisté se jí snaží bránit blokádami. "Aktuálně probíhá blokáda vývozu dřeva z lesa," řekl Beneš. Akcí se v létě účastnili i aktivisté z Česka. Jeden z organizátorů demonstrace proti těžbě Jan Skalík v srpnu uvedl, že v pralese se těží kolem 1500 stromů denně.

Bělověžský prales leží na hranici Polska a Běloruska. Těžbu dřeva v něm povolil ministr životního prostředí Jan Szyszko (PiS). Evropská komise podala žalobu proti kácení a v červenci soud vydal předběžné opatření o zákazu těžby. Polská vláda ho nerespektuje. České ministerstvo životního prostředí již dříve uvedlo, že rozsáhlou těžbu dřeva v tak cenném území nepovažuje za vhodnou.

pak jw


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 23:06