Agris.cz - agrární portál

Cukrovar Č.Meziříčí plánuje růst výroby na rekordních 140.000 tun

30. 10. 2017 | ČTK

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v letošní kampani plánuje zvýšení výroby cukru zhruba o 12 procent na dosud nejvyšších asi 140.000 tun. Objem zpracované řepy by měl přesáhnout jeden milion tun. Cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň 12. září a ukončit ji chce v závěru ledna. ČTK to řekl zástupce ředitele cukrovaru Pavel Sychra.

Letošní vegetační podmínky jsou horší než loni, což se odráží v nižší cukernatosti cukrovky. "Podmínky nejdou letos ideální. Září bylo hodně deštivé, řepě chybí slunce," uvedl Sychra. Loni byla cukernatost řepy zpracovávané v cukrovaru na úrovni 19 procent, letos meziříčští cukrovarníci zatím očekávají pokles asi na 17,5 procenta. Kvůli dešťům má řepa i více hlinitých příměsí. Na některých podmáčených polích je tak sklizeň cukrovky velmi obtížná a pomalejší.

Cukrovar hodlá v nynější kampani zpracovat cukrovku z více než 12.000 hektarů polí zemědělců z Královéhradeckého a Pardubického kraje. V loňské kampani zpracoval cukrovku z plochy 11.700 hektarů. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru činí přes 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Meziříčský cukrovar disponuje denní zpracovatelskou kapacitou až 8000 tun. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 15.000 tun řepy. Meziříčský cukrovar má zhruba 120 stálých zaměstnanců a v řepné kampani nabírá dalších asi 60 pracovníků.

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce cukrové řepy v ČR. Větší plochy cukrovky letos sklízejí jen zemědělci ze Středočeského a Olomouckého kraje.

V Evropské unii letos k 1. říjnu po půl století skončily výrobní kvóty na cukr, což se odrazilo v rozšíření osetých ploch. "Pro první kampaň v liberálním prostředí jsme naplánovali navýšení výroby přibližně o 20 procent, což nám umožnilo především současné navýšení ploch cukrové řepy," uvedl agronomický ředitel firmy Tereos TTD Karel Chalupný. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve označil konec kvót za velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice.

 

Zdeněk Rychtera kš


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:49