Agris.cz - agrární portál

Czech Craft Beers otevřela v Brně-Medlánkách nový minipivovar

31. 10. 2017 | ČTK

Společnost Czech Craft Beers, a.s. otevřela v Brně-Medlánkách nový minipivovar. Náklady na nákup technologie a adaptaci areálu se pohybují v milionech korun. Firma bude v Medlánkách vyrábět spodně kvašená piva pod značkou Moravia, která se v Brně vařila naposledy v první polovině 20. století. Majitelé Czech Craft Beers chtějí v podobných projektech pokračovat a stavět další pivovary. Zástupci společnosti to dnes řekli novinářům.

Medlánecký minipivovar bude jedním z nejmodernějších v České republice. Podle sládka Jana Grmely bude většinu procesů výroby možné řídit počítačem. Skupina Czech Craft Beers v Brně provozuje i minipivovar Lucky Bastard, který dělá svrchně kvašená piva.

Nový minipivovar má v současné době kapacitu 6000 hektolitrů ročně s předpokládaným navýšením na 9000 hektolitrů v polovině příštího roku. Tím se medlánecký pivovar stane jedním z největších minipivovarů v regionu, přiblíží se tak hranici průmyslového pivovaru.

Na jihu Moravy je nyní kolem 50 minipivovarů a další vznikají. Nová skupina se přesto konkurence nebojí. "Pokud se podíváme na trh českého řemeslného piva, vidíme zde velký podíl restauračních pivovarů, které své pivo ven nabízejí jen minimálně a vaří zejména pro svoji pivnici. To je případ i samotného Brna, kde sice v současnosti funguje pivovarů hned několik, nicméně jen dva jsou zaměřeny čistě na výrobu piva na prodej mimo svůj podnik," uvedl k situaci na trhu obchodní ředitel Czech Craft Beers Petr Měcháček. Podle něj je stále na českém trhu velký prostor pro přesun konzumentů od velkých značek k menším pivovarům.

Počet minipivovarů v tuzemsku každoročně roste. Jejich oborový svaz odhaduje, že už jich je více než 350. Na samotné jižní Moravě se vaří pivo ve zhruba 50 minipivovarech, z toho asi pětina z nich je na území Brna, tři například v Tišnově. Minipivovary v Česku také zanikají, podle odborníků jde přibližně o jeden na 30 nově vzniklých, některé se také přesouvají dalšími investicemi do kategorie průmyslových pivovarů nad hranici 10.000 hektolitrů výstavu ročně.

Skupina Czech Craft Beers do budoucna plánuje otevřít další minipivovar v blízkém okolí Brna a ještě jeden větší, než je ten medlánecký. "Konkrétnější, vzhledem k probíhajícím jednáním, prozatím být nemůžeme. Finančně se pohybujeme v řádu vyšších desítek milionů korun, které bychom rádi investovali do rozvoje pivovarnictví v Jihomoravském kraji," doplnil jeden z investorů pivovarského projektu Martin Šibal.

Filip Vrána hj


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 13:22