Agris.cz - agrární portál

Vývoz skotské whisky v pololetí klesl o dvě procenta

31. 10. 2017 | ČTK

Producenti skotské whisky se obávají nového trendu, který ukazuje pokles objemu prodeje největší vývozní položky Británie v kategorii potraviny a nápoje, i když tržby v librách se stále zvyšují. Vývoz skotské whisky v pololetí klesl o dvě procenta na 528 milionů lahví. Hodnota prodeje se ale o 3,4 procenta zvýšila a dosáhla 1,8 miliardy liber (52,4 miliardy Kč), hlavně díky zájmu o dražší jednosladovou whisky a slabé libře. Vyplývá to z údajů odvětvového svazu Scotch Whisky Association (SWA).

Whisky je nejtypičtějším produktem Skotska. Prodeji v zahraničí pomáhá pokles hodnoty libry od loňského referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Skotská whisky se na celkovém vývozu potravin a nápojů z Británie podílí téměř pětinou, uvedla agentura Reuters.

Šéfka SWA Karen Bettsová upozornila, že čísla jsou sice pozitivní, ale ukazují na znepokojivý trend. Vláda by podle ní měla toto odvětví na svém domácím trhu podpořit a daně z britské whisky snížit.

Vývoz do Francie, která je největším trhem pro skotskou podle objemu, se snížil o 6,8 procenta na 85,9 milionu lahví. Hodnota prodeje klesla o 0,2 procenta.

Údaje zveřejněné na počátku tohoto měsíce ukázaly, že v Británii se prodej skotské whisky za šest měsíců snížil o 2,6 procenta na 36,7 milionu lahví. Na prodej mělo dopad zvýšení daní z lihovin. Podle SWA tvoří daně 80 procent nákladů na každou láhev.

irl spr


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:01