Agris.cz - agrární portál

Sadaři z Plzeňského kraje: Úroda jablek je nejhorší za 25 let

1. 11. 2017 | ČTK

Jako nejhorší úrodu za posledních 25 let hodnotí letošní sklizeň jablek sadaři z Plzeňského kraje. Lidé hodně nakupují jablka na uskladnění. Sady si chtějí ovoce prodat samy, obchodníkům neprodají nic. ČTK to řekli Richard Schwarz, spolumajitel čtyřicetihektarových sadů z Vranova na Rokycansku a sadař Pavel Sedláček z okolí Spáleného Poříčí.

"Jsme tak na 50 procentech plánované úrody. Po květnových mrazech jsem to čekal ještě horší," uvedl Schwarz. Firma očekává propad hospodaření, protože jí bude chybět polovina příjmů. Celkovou produkci kolem 350 tun chce letos prodat vlastními silami v sadech a dvou vlastních obchodech v Plzni a Rokycanech. Podobně jako Sedláček tvrdí, že například oblíbená odrůda Rubín už je vyprodaná, Bohemia Gold a Rajka je tomu blízko.

Už v srpnu rozeslal Schwarz dopis velkoobchodům, že jim nemá co nabídnout. "Chtějí většinou větší objem jedné odrůdy. A já letos, bohužel, potřebuji dostat z těch jablek maximum peněz, abychom přežili, což mi řetězce nejsou schopné nabídnout," uvedl.

Zájem zákazníků o jablka v sadech a ve vlastních prodejnách je podle sadařů zatím velký, takový nepamatují. Sady Schwarz už prodaly od srpna třetinu letošní produkce. "Polovina zákazníků je úplně nových a říkají, že nemají na zahradě ani jablko, přitom je nikdy nenakupovali," uvedl Schwarz, který v těchto dnech končí se sklizní. Po téměř 25 letech se lidé vracejí k nákupu jablek po bednách, podobně jako brambory i 100 kilogramů, a uskladňují je ve sklepích. Sadaři doufají, že lidé se díky letošní neúrodě naučí více kupovat jablka v českých sadech.

"Mně zmrzla úroda z 85 procent. Už tři týdny jablka nemám, prodal jsem i ty pozdně zimní," řekl Sedláček. Švestek, které pěstuje na devíti hektarech, měl stejně málo. Jablka pěstuje na pěti hektarech. Zbylé plody narostly díky dostatku dusíku do větších průměrů, a budou se tak moci skladovat jen poloviční dobu, než je běžné.

Vinou nízké úrody museli sadaři zdražit, Schwarz o 20 procent. Jeho ceny 12 odrůd ve dvou až třech jakostních kategoriích se pohybují od 15 do 25 korun za kilogram. "Největší výběrová jablka jsou za 28 korun. Pořád je to dobrá cena oproti tomu, co předvádějí řetězce," dodal.

 

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:19