Agris.cz - agrární portál

Stát nevyhlásí zákaz těžby zdravých smrků před 6. listopadem

1. 11. 2017 | ČTK

Ministerstvo zemědělství eviduje více než 150 námitek a připomínek k avizovanému opatření, kterým chce od listopadu zakázat těžbu zdravých smrků a borovic. Zákaz však začne platit nejdříve v příštím týdnu, odhaduje úřad, který chce nejdřív vyhodnotit dopady nedělní vichřice. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

"Konečná podoba opatření bude známá po vyhodnocení všech došlých námitek a po zjištění přesného rozsahu větrné kalamity. Zjišťování rozsahu poškození lesních porostů potrvá v případě příznivého počasí několik dní. Ministerstvo zemědělství odhaduje, že opatření obecné povahy bude vydáno nejdříve v příštím týdnu, tedy po 6. listopadu," uvedla mluvčí.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes zvýšil odhad škod z nedělní vichřice na 1,4 milionu metrů krychlových poškozeného dřeva z původního jednoho milionu. Nejvíce poškozené jsou lesy v Karlovarském kraji a na Vysočině. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil, kalamitní dříví by však chtěl zpracovat do jara 2018.

Ministerstvo zemědělství kvůli dřívějším kalamitám a kůrovci nařídilo zastavit úmyslné těžby smrku a borovice, zákaz měl platit v listopadu a prosinci. Lesy ČR úmyslné těžby jehličnatého dřeva zastavily v srpnu. Cílem opatření je podle ministerstva obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví.

Lesy ČR dostaly od lesnických firem kvůli kalamitě a krizi na trhu se dřevem výpověď ze 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Podnikům to umožnil stát. Z celkem 127 dotčených územních jednotek ke konci roku skončí smlouvy na 96. Státní podnik na jednotky s ukončenou smlouvou vypíše nové soutěže. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Největšími obchodními partnery státního podniku jsou skupiny PETRA, skupina Uniles z Agrofertu a firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní a PROGLES.


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:38