Agris.cz - agrární portál

Zemědělci si řekli o 9,3 miliardy korun, v plánu jsou 3 miliardy

3. 11. 2017 | ČTK

Zemědělci a potravináři podali v podzimním kole evropského rozvojového programu žádosti na projekty za 9,3 miliardy korun. Stát plánoval přerozdělit zhruba tři miliardy. Navýšení programu se zatím neplánuje, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Největší zájem byl o investice do zemědělských podniků, kde bylo podáno 3661 žádostí za 5,9 miliardy korun. Na tento záměr je vyčleněno 1,14 miliardy korun.

"Ministerstvo připravuje analýzu přijatých žádostí. Úvahy o navýšení alokace jsou zatím předčasné," uvedla Ježková. Dodala, ze program rozvoje venkova je v polovině svého období a veškeré závazky nad rámec ročních alokací jdou na úkor budoucích rozpočtů.

Převis poptávky byl i dříve. V předchozím kole stát chtěl přerozdělit 4,6 miliardy korun, zemědělci a potravináři žádali 9,2 miliardy Kč. Nejvíc peněz chtěli na modernizace. Nakonec bylo schváleno k přerozdělení 5,7 miliardy korun.

Podle údajů, které ČTK poskytla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková, bylo celkem podáno skoro 5000 žádostí. Zhruba 1500 žádostí bylo na projekty na rozvoj živočišné výroby do jednoho milionu korun, 577 žádostí na projekty v rostlinné výrobě do pěti milionů korun, 557 žádostí na malé záměry do milionu v rostlinné výrobě. V rostlinné výrobě na projekty nad pět milionů korun chtějí zemědělci 1,1 miliardy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) byl několikrát kritizovaný za zvýšení maximální možné podpory z 50 milionů korun na 150 milionů. Ministr oponuje tím, že zvýšení nebylo na úkor malých hospodářů. Ministerstvo podle něj podpořilo všechny malé projekty, které zemědělci chtěli realizovat.

Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské peníze.

drh jw


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:18