Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství budou opět mluvit o dvojí kvalitě potravin

6. 11. 2017 | ČTK

Problematikou dvojí kvality potravin se budou v pondělí na jednání v Bruselu opět zabývat ministři zemědělství zemí Evropské unie. Informováni totiž budou o výsledcích spotřebitelského summitu, který se tématem zabýval v polovině října v Bratislavě.

Českou republiku bude na jednání zastupovat ministr zemědělství Marian Jurečka. Byli to právě Češi a Slováci, kdo téma nižší kvality potravin a dalších výrobků prodávaných ve východních zemích EU na bruselských ministerských radách opakovaně připomínali. O tématu v září ve svém projevu před Evropským parlamentem mluvil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Bratislavská schůzka měla za účasti evropské komisařky pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věry Jourové hledat způsoby, jak by mohly země unie a evropské instituce věc společně postupovat. Státy střední Evropy by tuto záležitost rády řešily prostřednictvím nové či novelizované unijní legislativy, unijní exekutiva zatím dává přednost důslednému a napříč státy unie sjednocenému využívání stávajících pravidel.

Významnou částí pondělní diskuse ministrů zemědělství ale bude také například otázka udržitelného využívání pesticidů. Evropská komise předloží zprávu o situaci v členských zemích, podle které mezi nimi stále existují rozdíly například v přístupu k rozšiřování pesticidů ze vzduchu, k informování veřejnosti či k ochraně vod.

Státy visegrádské čtyřky (V4; Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko) společně s dalšími východoevropskými zeměmi na schůzce také zdůrazní, že podle jejich názoru by mělo být využívání obnovitelných zdrojů energie zemědělského původu ve stávající míře udrženo i po roce 2020.

 

Jakub Dospiva spr


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:22