Agris.cz - agrární portál

Potravinové bance v Pardubickém kraji letos výrazně přibylo jídla

8. 11. 2017 | ČTK

Oblastní charita Nové Hrady, která je v Pardubickém kraji zakladatelem Potravinové banky, se musí letos vypořádat s výrazně větším množstvím pomoci poskytované potřebným. V roce 2015 dostala potraviny v hodnotě milion korun, vloni za 1,3 milionu a letos již za 7,5 milionu korun, řekla dnes ČTK ředitelka Oblastní charity Nové Hrady a předsedkyně Potravinové banky Pardubického kraje Blanka Vopařilová. Jídlo organizace získává kromě jednorázové Národní potravinové sbírky od obchodních řetězců a z projektu FEAD ministerstva práce a sociálních věcí.

"Potraviny dostáváme každý den a denně se rozvážejí. Větší část, zhruba pět milionů, pochází z evropského projektu FEAD, hodně se ale zvýšil příjem od řetězců," uvedla Vopařilová. Od příštího roku začne platit novela zákona, podle které obchody nad 400 metrů čtverečních plochy budou mít povinnost pro ně neprodejné potraviny nabídnout potravinovým bankám.

Kvůli nárůstu pomoci Potravinová banka kupuje další auta a přijme nové pracovníky. Podle Vopařilové by se množství potravin mohlo příští rok zvýšit asi desetinásobně.

V sobotu 11. listopadu se uskuteční Národní potravinová sbírka. Potravinové banky budou ve vybraných prodejnách s pomocí dobrovolníků shromažďovat potraviny, které nakoupí a věnují zákazníci. Shromážděné jídlo pak putuje přímo k partnerským sociálním organizacím, které je vydávají klientům jako součást pomoci určité rodině nebo jednotlivcům. Vloni sbírka v kraji přinesla asi 12 tun výrobků. Kromě trvanlivých získává banka i čerstvé potraviny, jimž končí záruční doba. Ty se musí ke konečným spotřebitelům dostat co nejdříve.

Potravinová banka jídlo ve velkém neskladuje, má jen menší mezisklad. "Jde nám o to, aby se potraviny jen nerozdávaly, ale aby sociální pracovníci dělali sociální práci s rodinami. Učíme je vařit, hospodařit, a aby za peníze, za které by si normálně koupili potraviny, si koupili něco potřebného, zaplatili dluh nebo dítěti kroužek," uvedla Vopařilová.

dos kš


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:27