Agris.cz - agrární portál

Za miliardové podvody s mákem padly tresty 5,5 až 10 let vězení

10. 11. 2017 | ČTK

Za obří podvody při fiktivních obchodech s mákem, ořechovou směsí, rozinkami či kmínem soud uložil Marcele Stavjaníkové, jejímu manželovi Josefovi Stavjaníkovi a zemědělci Josefovi Pospíšilovi tresty od pěti a půl roku do deseti let vězení. Podle dnešního pravomocného rozsudku mají společně zaplatit přes 1,7 miliardy korun poškozeným investorům. O nejvíc peněz přišla firma spojovaná s miliardářem Markem Čmejlou, obžalovaní v minulosti stejným způsobem okradli i miliardáře Karla Komárka.

Stavjaníkovi a Pospíšil podle obžaloby v letech 2007 až 2010 vymysleli plán, který vedl k rychlému zbohatnutí. Sehnali bohaté investory, kterým slibovali obrovské zisky na obchodu s modrým mákem, kmínem nebo rozinkami. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny.

Byznys fungoval na základě fiktivních faktur a dodacích listů. Investoři získávali část peněz zpět, aby podlehli zdání, že obchody dobře běží. Systém tak fungoval na principu takzvaného letadla a nakonec zkrachoval. Celkem do systému investoři napumpovali tři miliardy korun. Policie chybějící peníze nenašla.

Největším podvedeným investorem byla společnost Fynerdale Holdings, která je spojovaná se Čmejlou. Klíčovou roli v systému měla společnost Ytrix, kterou vlastnila Stavjaníková. Firma měla skupovat a skladovat mák od tuzemských firem, které však řídili její manžel s Pospíšilem. Mák od nich pak měla nakupovat firma Popyseed Limited se sídlem v daňovém ráji na Maltě, přes níž do byznysu nalévala stamiliony společnost Fynerdale Holdings.

Stavjaníkovi s Pospíšilem byli v minulosti pravomocně odsouzeni kvůli podobnému případu. Při podvodu s mákem zmizelo čtvrt miliardy korun. Obětí se tenkrát stal miliardář Komárek. Pražský vrchní soud dnes potvrdil Stavjaníkové deset ve vězení. V kauze je považována za ženu v pozadí, která dokázala zmanipulovat a přesvědčit investory o výhodnosti obchodu.

Pospíšil původně dostal sedm let, jelikož systém vymyslel. Dnes mu soud trest o jeden a půl roku zmírnil. Pospíšil se jako jediný z obžalovaných přiznal a svědčil proti ostatním. Stavjaníkovi naopak odvolací soud zpřísnil trest z pěti na sedm let vězení.

Čtvrtým obžalovaným v této kauze je advokát Jan Vrbenský, který byl v minulosti právníkem Stavjaníkových. Soud ho nejprve zprostil obžaloby z obřích podvodů, ale nepravomocně mu uložil 1,5roční podmínku za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle soudu nebyl dostatečně opatrný, když u něj jeden z investorů měl v úschově peníze. Jeho část případu se vrací k pražskému městskému soudu k novému projednání.


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:18