Agris.cz - agrární portál

Písecké lesy obnoví tři zaniklé rybníky, budou zadržovat vodu

13. 11. 2017 | ČTK

Lesy města Písku obnoví tři zaniklé rybníky, které budou sloužit k zadržování vody. Plochy o celkové rozloze více než jednoho hektaru se nachází u obce Údraž u Albrechtic na Vltavou. Na projektu se podílí ministerstvo zemědělství i město Písek. Rybníky budou tvořit zásobárnu vody v suchých měsících a mají chránit okolní vesnice před záplavami při přívalových deštích. ČTK to řekla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

"V posledních letech se několikrát opakovala období dlouhodobého sucha. To lesům výrazně nesvědčí a stromy ve velkém usychají. Když přijde přívalový déšť, vyschlá půda nedokáže vodu ve větším objemu vsáknout. Proto hledáme způsoby, jak to napravit, a učíme se od našich předků. Obnova retenčních nádrží, kterými už tenkrát v krajině zadržovali vodu, je jednou z takových cest," řekl jednatel Městských lesů Písek Václav Zámečník.

Obnova rybníků přijde zhruba na pět milionů korun. Většinu z této části pokryje dotace z ministerstva zemědělství, pětinu zaplatí město Písek. Důležitou funkcí lesních rybníků a jezírek je také zvyšování biodiverzity. Plochy slouží jako životní prostor pro obojživelníky i další živočichy a rostliny. Navíc mohou fungovat jako rekreační koupaliště.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:09